161488
14:35 16.042024

У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці

Життя 442

Це рекордна кількість таких складних втручань за останні кілька років, здійснених у КНП «Закарпатський обласний клінічний центр кардіології та кардіохірургії» Закарпатської обласної ради. Дві з них – за методикою Ферацці у співпраці із фахівцями Інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова, – розповідає завідувач кардіохірургічного відділення з палатою інтенсивної терапії, серцево-судинний лікар-хірург, доктор філософії медицини, головний спеціаліст-експерт депаратменту охорони здоров’я ОВА Володимир Вайда.

Кардіохірургічне відділення із минулого року є спроможним і недотаційним у рамках договорів із НСЗУ. За тиждень у відділенні проводяться по 3-4 різноманітні операції. Спільно з командою фахівців відділення кардіоцентру, яке очолює Іван Сабов та колегами Інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова проведено 19 унікальних оперативних втручань із транскатетерної імплантації аортального клапану. Також вдалося успішно провести 57 операцій аортокоронарного шунтування серця за допомогою інноваційних методів кардіохірургічної сфери.

Крім того, у відділенні проводяться операції із усунення клапанної патології (торік – 47 таких оперативних втручань), з приводу аневризм аорти, з видалення пухлини серця та багато поєднаних оперативних втручань.

Обласний кардіохірург В. Вайда наголошує, що останнім часом вдалося реалізувати справжній прорив – провести хірургію аорти, що є надзвичайно високотехнологічною галуззю кардіохірургії, яка потребує злагодженої роботи висококваліфікованих спеціалістів. Фахівцям вдалося провести 3 екстренні оперативні хірургічні втручання із гострої розшаровуючої аневризми аорти. Раніше таких пацієнтів направляли на лікування в інші регіональні центри або у Київ, однак великим ризиком для цієї групи пацієнтів є навіть транспортування.

Тут, у закладі, планується провести модернізацію технічних засобів – придбання нового апарату штучного кровообігу та КТ-установки; впровадження та розповсюдження мінімально-інвазивних технологій; налагодження міжнародного співробітництва – стажування фахівців у провідних клініках Європи; проведення операцій із трансплантації серця.

Інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України, зокрема його очільнику, нашому землякові, професору, академіку, доктору медичних наук Василю Лазоришинцю та його заступникові Костянтину Руденко.

Свої напрацювання та ініціативи обласні кардіохірурги презентують на XXІX Всеукраїнському з’їзді серцево-судинних хірургів з міжнародною участю, який відбудеться в Ужгороді наприкінці травня ц.р. Алгоритм та логістику організації форуму обговорили днями очільниця медустанови Ірина Котлярова із головою обласної ради Романом Сарай у ході робочого візиту у кардіоцентр.

Спікер обласної ради запевнив у підтримці в організації та проведенні цього важливого медичного форуму, що дасть можливість ознайомитись з вітчизняними та зарубіжними науковими інноваціями, обмінятися досвідом високопрофесійних представників галузі.

Про це повідомляє Закарпатська обласна рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах