161394
11:11 14.042024

Заява 34-их загальних зборів ТУКЗ-КМКС

Життя 491

Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) було засноване 26 лютого 1989 року в Ужгороді як громадська організація із захисту культурних, політичних і соціальних інтересів угорської громади Закарпаття. Ми з гордістю можемо стверджувати, що ТУКЗ-КМКС – не тільки найстаріша організація, зареєстрована в незалежній Україні, а й продовжує функціонувати та діє відповідно до своїх цілей і через тридцять п’ять років після свого заснування. На сьогодні вона стала впливовою політичною силою на Закарпатті, з нею рахуються і представники влади.

ТУКЗ-КМКС послідовно піднімало свій голос за повне забезпечення прав угорців в Україні. Товариство завжди протестувало проти звуження освітніх та мовних прав меншин. Водночас привітало закон, прийнятий Верховною Радою України у грудні 2023 року, який окреслив позитивні зміни щодо прав нацменшин. Деякі положення закону можна вважати перспективними, оскільки вони відновлюють частину мовних прав, які раніше мала угорська меншина, зокрема, у сфері освіти, виготовленні та розповсюдженні друкованої продукції та використання ЗМІ. Водночас мусимо констатувати, що прийнятий закон і надалі не дозволяє використання мов національних меншин на рівні вищих адміністративних одиниць (району, області). Закон і надалі не відповідає всім рекомендаціям Венеціанської комісії, не забезпечує права меншин, гарантовані Конституцією та іншими міжнародними документами, і не відновлює в повному обсязі раніше існуючі права меншин.

Сподіваючись, що ці зміни до закону – це лише перші кроки у процесі відновлення повного спектру прав, які раніше мали закарпатські угорці, ТУКЗ-КМКС і надалі підтримує інтеграцію України в ЄС. Надзвичайно важливо, щоби в процесі гармонізації євроінтеграційних правових норм були повною мірою забезпечені права меншин, зокрема закарпатським угорцям на практиці були повернуті гарантовані Конституцією права. Ми бажаємо, щоб Україна стала європейською, демократичною правовою державою, в якій поважаються права людини та націй.

Наша організація неодноразово зверталася до влади з приводу скасування дозволів на перебування у прикордонній зоні для громадян України, які там постійно проживають і працюють. Ми вважаємо, що запроваджене положення, яке стосується десятків тисяч людей, порушує та обмежує право на вільне пересування, гарантоване конституцією, і негативно впливає на економіку країни.

Незважаючи на воєнні умови, закарпатська угорська громада хоче зберегтися на батьківщині та непохитно вірить у настання миру.

Ми вдячні уряду та громадянам Угорщини, а також закордонним угорським громадам за їхню солідарність та підтримку, якими вони зробили великий внесок у виживання зруйнованої війною України, біженців та закарпатських угорців.

13 квітня 2024 р.

м. Берегово

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах