161342
11:56 12.042024

Учні 10-б класу Колочавської ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1 провели прибирання навколо Дикого озера

Життя 643

Вчора, 10-Б клас Колочавської ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1 Закарпатської області разом з їхнім класним керівником Юрієм Хлантою та працівником відділу рекреації парку Федором Матічином, взяли участь у заході з прибирання навколо природоохоронного об’єкту – Дикого озера.

Як відомо Дике озеро або Озірце – озеро завального походження в Хустському районі Закарпатської області. Лежить на північно-східному схилі г. Гропа у Привододільних Внутрішніх Горганах, на висоті близько 1000 м. над рівнем моря. Площа озера 1,2 га, максимальна глибина 9,5 м. Живлення переважно ґрунтове, стік у вигляді невеликого струмка. Вода слабомінералізована, а її температура влітку не перевищує 15 °С. Донні відклади утворені сапропелем (органічним мулом) та слаборозкладеними рештками мохового, трав’яного і деревного походження. Відбувається заболочування водойми (сфагнові та осоково-сфагнові болотні ценози). На поверхні води є угруповання рдесника. В озері водиться форель озірна.

В рамках акції учні ознайомилися також з такими цікавими об’єктами маршруту як: Музей лісу і сплаву, букові та ялицево-ялинові праліси, флорою і фауною Дикого озера, а також ялиновим тунелем на зворотному шляху.

Працівники парку провели екскурсію для молоді та ознайомили їх з роботою мобільної системи SMART, яка використовується для патрулювання території НПП «Синевир» у рамках проєкту «Підтримки природоохоронних територій в Україні» за сприяння Франкфуртського зоологічного товариства та уряду Німеччини.

Пан Хланта наголосив на важливості таких заходів для формування екологічної свідомості серед молоді. “Наші учні не лише вчаться з книг, вони також вчаться з природи. Цей захід не лише допомагає зберегти навколишнє середовище, але й надає нашим учням можливість відчути себе частинкою природи та відповідальністю за неї”.

Федір Матічин висловив подяку учням за їхню ініціативу та активну участь у прибиранні території парку. “Це важливий крок у напрямі збереження нашої природи. Спільні зусилля з молоддю дозволяють нам досягати більших результатів у природоохоронній діяльності” – підкреслив він.

Після прибирання учасники влаштували невеликий перекус, де обговорили свої враження від заходу та поділилися ідеями щодо літніх відвідин території ПЗФ.

Учні показали себе справжніми екологами та активними учасниками у збереженні природи. Їхній приклад має надію на майбутнє, підтримуючи інші шкільні групи та місцеві громади до приєднання до справи збереження навколишнього середовища.

Про це повідомляє Національний природний парк “Синевир”.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах