161158
15:16 9.042024

Берегівський районний осередок ТУКЗ-КМКС провів чергові загальні збори

Життя 2003

7 квітня Берегівський районний осередок Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) провів чергові річні загальні збори у стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Делегатів привітав голова районного осередку Йожеф Шін. Після виконання національної молитви угорців присутні вшанували хвилиною мовчання жертв війни, а також померлих протягом минулого року членів організації, зокрема заступника голови Йосипа Борто.

Після ухвалення питань порядку денного Йожеф Шін у своєму звіті про роботу за минулий рік згадав визначні моменти та успіхи Товариства, заснованого 35 років тому. Далі він зупинився на сучасному становищі угорської нацменшини Закарпаття, зокрема на питанні щодо обмеження прав навчатися рідною мовою та використовувати її в різних сферах життя. «Ми вдячні уряду Угорщини за підтримку закарпатських угорців, соціальну допомогу та допомогу для розвитку економіки, культури. Різні види грантових виплат, які отримують закарпатські угорці, корисні й Україні, адже податки з доходів фізичних осіб збагачують бюджет країни, торік загальна сума якого становила 95 мільйонів гривень», – повідомив Йожеф Шін. «Мета цих допомог – охопити якомога більшу кількість молоді, спонукаючи її залишатися на батьківщині», – додав він.

Очільник районного осередку зазначив, що після успішних місцевих виборів 2020 року в усіх радах територіальних громад Берегівського району були створені фракції «КМКС». «Не забуваймо, що ставка нині та в майбутньому полягає в тому, щоб Берегово й надалі залишалося осередком закарпатських угорців», – додав він. Йожеф Шін також зазначив, що через труднощі, викликані війною, кількість членів Берегівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття зменшилася майже на тисячу осіб. Водночас ті, хто залишився, за його словами, повинні вистояти і не забувати, що «В єдності – сила!».

Після виступу голови присутні ознайомилися зі звітом очільниці ревізійної комісії Адель Орос.

Про діяльність у раді Берегівської міської територіальної громади фракції «КМКС» поінформувала її голова Кароліна Дорчі. Зокрема вона наголосила на ролі фракцій організації в радах різних рівнів. Відтак зазначила, що у функціонуванні угорськомовних навчальних закладів у територіальній громаді відбудуться певні зміни, проте жодного з них закривати не планують. «Сподіваємося, скоро настане мир, і коли прийде час наступних виборів, то на Закарпатті будуть угорці, яких ми зможемо представляти, у нас будуть кандидати в депутати, і ми вже тепер повинні думати, як повернути додому тих співвітчизників, які покинули наш край за останні два роки», – наголосила Кароліна Дорчі.

Представниця берегівського офісу Закарпатського центру економічного розвитку «Еган Еде» Едіна Югас поінформувала про актуальні грантові програми підтримки фермерів, звернула увагу на терміни подачі заявок, необхідні документи тощо.

Перед присутніми виступив і заступник голови ТУКЗ-КМКС Ґейза Ґулачі. Він, зокрема, подякував очільникам місцевих осередків за їхню віддану роботу в цей складний період. «Коли землетрус, то важко щось будувати. Тоді люди думають, як втриматися на ногах. Зараз світ довкола трясеться, і частина цього – російсько-українська війна, яка стосується нас безпосередньо», – зазначив Ґейза Ґулачі, розмірковуючи про геополітичну ситуацію у світі. «Наше завдання – кожному на своєму місці намагатися робити все заради того, що нам довірили закарпатські угорці, тобто захищати інтереси угорської громади», – додав він.

Очільник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар у своєму виступі наголосив: «Угорщина зацікавлена в тому, щоб по сусідству була стабільна, економічно розвинута, демократична країна. На нашу думку, для цього потрібне якнайшвидше відновлення миру. На щастя, Закарпаття, за винятком одного разу, оминули атаки з повітря та бойові дії, і надзвичайно важливо, щоб так і залишалося й надалі», – зазначив дипломат. «Угорщина завжди прагнула добросусідських відносин з Україною, надала країні та її населенню зразкову гуманітарну допомогу, забезпечила біженців, які прибули до Угорщини. […] Маємо на меті за можливості довгостроково працювати для збереження угорської громади на Закарпатті. Щоб реалізувати це завдання, політичні та громадські організації із захисту інтересів закарпатської угорської громади повинні діяти згуртовано. Треба зробити все можливе для об’єднання сил закарпатських угорців у справі подолання викликів та збереження досягнутих результатів», – додав очільник консульства.

Відтак присутні на зборах визнали роботу Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС за минулий рік задовільною, а після цього обговорили терміни проведення тренінгу для депутатів місцевих рад територіальної громади, який має відбутися на базі Меморіального парку села Чома.

На завершення заходу делегати спільно виконали пісню «Созат».

(lexi/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах