160824
17:46 30.032024

У Берегові відкрилася весняна виставка Товариства угорських митців Закарпаття

Життя 884

27 березня в нещодавно відкритій галереї «Na’Conxypán» відкрилася весняна виставка Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва імені Імре Ревеса. Захід відбувся в рамках традиційних Днів Ракоці, які щороку проводить Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ.

«Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ вважає дуже важливим підтримувати культуру та митців, проте протягом останніх шести років через відсутність належного простору не було можливості проводити більші експозиції», – зазначила голова Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса, кураторка галереї «Na’Conxypán» Агнеш Кулін, зазначивши, що виставковий зал у центрі Берегова вже є придатним місцем для таких заходів. За її словами, на експозиції представлено понад 40 скульптур, картин живопису та графіки 23 закарпатських митців. «Це роботи, які раніше не виставлялися в Берегові, а також створені у 2024 році, які певним чином відповідають весняному настрою», – повідомила Агнеш Кулін. Вона також відзначила, що Товариство поповнилося двома новими членами: це скульптор Янош Роман та художниця Ноемі Русин, відтак загальна кількість членів організації зросла до 25-ти.

Товариство угорських митців Закарпаття спільно з Генеральним консульством Угорщини в Ужгороді заснувало Премію ім. Імре Ревеса, яку з 2015 року вручають одному меценату та одному митцю. Торік відзнаку отримала графік-керамік Наталія Грабар, тож її роботи отримали особливе місце на виставці.

Матеріал експозиції умовно можна розділити на кілька частин: у першій представлені більш реалістичні роботи, які наслідують традиції закарпатської школи живопису, – це картини Степана Шолтеса, Франциска Ерфана, Яноша Кліси, Яноша Ревті. Далі можна побачити більш відірвані від дійсності твори від художників Маргіти Берец, Василя Габди, Еріки Калітич, Юрія Дикуна, Золтана Гоголи, Наталії Грабар. У третій частині виставлені сюрреалістичні роботи Агнеш Кулін, Агнеш Барате, Ноемі Русин, Аттіли Коприви.

«Щиро вітаю всіх у «Na’Conxypán» – місці, де кожен може показати, яким є його власний світ», – зазначила президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос. Вона також привітала митців, які «навіть у таку епоху помічають весну, воскресіння, що настало після Страсної п’ятниці». Очільниця вишу також висловила радість, що в рамках проведення Днів Ракоці знову є можливість проводити подібні культурні заходи. Ільдико Орос побажала, щоби виставку побачило якомога більше людей, а галерея стала частиною культурного і мистецького виховання. У цьому контексті вона також повідомила, що з наступного року в Закарпатському угорському ліцеї відкривається художній клас, до якого запрошують випускників 9-х класів, котрі цікавляться мистецтвом.

Весняна виставка Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва імені Імре Ревеса в галереї «Na’Conxypán» триватиме до 17 травня.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах