160166
09:02 18.032024

У Виноградові відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848-49 років

Життя 2046

Угорська громада міста Виноградів відзначила 176 річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848-49 років традиційно у стінах середньої школи ім. Жиґмонда Перені. Виконуючий обов’язки заступника голови місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Золтан Кудрон під час виступу на заході наголосив, що у 1848 році пригноблений народ підняв голову, прагнучи волі.

Звертаючись до присутніх, Золтан Кудрон зокрема зазначив, що 176 років у людському вимірі – довгий період. Але навіть із плином такого відрізку часу значення подій 1848 року в історії угорського народу не згасає. «На тлі подій, що відбувалися в Європі, повстала молодь Пешта і нація знову знайшла себе. Пригноблений народ підняв голову, прагнучи волі», – підкреслив Золтан Кудрон. «Як свідчить історія, всі нації повинні боротися за свою свободу. Це відбувається і сьогодні в країні, громадянами якої ми є. У 1848 році нація заплатила високу ціну, і після поразки у боротьбі за незалежність довелося чекати на перетворення 18 років, але воно все ж таки настало», – додав очільник організації.

Дипломат Консульства Угорщини в Берегові Міклош Юстин на заході зачитав лист прем’єр-міністра Угорщини до закордонних угорців. «У 1848 році угорська нація стала прапороносцем свободи. Молодь вимагала не лише відповідального уряду, скасування цензури та рівності перед законом, але й прагнула нарешті жити в Європі, нації якої хочуть стояти разом, пліч-о-пліч, а не на руїнах одна одної. Світло сторожових вогнів угорської свободи і сьогодні видно на далекі відстані. Воно проголошує, що ми, угорці, просимо, вимагаємо відновити ту вільну, гідну та сильну Європу, яка може зберігати мир на власній землі та твердо виступає проти всіх відкритих чи прихованих спроб викорінити мову та культуру своїх корінних меншин», – йдеться у листі Віктора Орбана.

Атмосферу заходу підкреслив виступ учнів середньої школи ім. Жиґмонда Перені та Виноградівської філії Закарпатського угорського ліцею, які представили тематичну програму про події Угорської революції 15 березня 1848 року та декламували вірші про любов до батьківщини. В рамках заходу також вшанували пам’ять відомого угорського композитора Бейли Бартока. Оркестр місцевої музичної школи, яка носить його ім’я, виступив із концертом під керівництвом Віктора Марушки. Бейла Барток має чимало зв’язків із Виноградовом, адже він жив у цьому місті протягом 1889 – 1892 років. Свій перший фортепіанний концерт він також дав у Виноградові. В рамках концерту студентів музичної школи прозвучали твори Бейли Бартока, а також Ференца Легара та Петера Мартіна.

На завершення заходу присутні поклали вінки до погруддя Жиґмонда Перені, встановленого на подвір’ї школи.

(EV/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини