159445
21:39 27.022024

35 років Товариству угорської культури Закарпаття

Життя 2464

26 лютого рівно 35 років тому, в 1989-му, в Ужгороді у будинку профспілок заснували найчисленнішу організацію угорців в Україні – ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (ГО «ТУКЗ-КМКС»). Організація покликана представляти інтереси угорської громади в різних сферах життя, від культурної та політичної до соціальної.

Це були часи перебудови – загального духовного підйому, коли комунізм ослаб настільки, що не міг більше стримувати суспільні процеси. Спочатку було утворено рух. Але дуже швидко відбулись установчі збори, на яких заснували ТУКЗ-КМКС. Одразу почали виникати осередки на місцях, а наплив нових людей стрімко набув масового характеру.

«Уже на першому засіданні Товариства було зрозуміло, що воно відрізнятиметься від звичних на той час політичних напрямів та ідеологій і стане демократичною організацією, яка захищатиме інтереси угорців Закарпаття. Протягом короткого проміжку часу до організації долучилося багато нових членів – вона стала масовою, з надзвичайно амбіційними цілями», – згадує нинішній голова ГО «ТУКЗ-КМКС» Василь Брензович.

На сьогодні організація об’єднує п’ять районних та 112 первинних осередків, до яких входять понад 35 тисяч членів. Засновником і першим головою ГО «ТУКЗ-КМКС» був Шандор Фодо, популярний свого часу викладач угорської кафедри Ужгородського національного університету, відомий завдяки правозахисній діяльності. Другий очільник Товариства, Міклош Ковач, пробув на посаді понад 18 років. З 2014-го головою ГО «ТУКЗ-КМКС» є Василь Брензович. 22 квітня 2023 року його знову переобрали на цю посаду.

З часу створення Товариства з ним пов’язано дуже багато речей, що стосуються покращення умов життя простих закарпатців. За ці 35 років представники ТУКЗ-КМКС не були замішані в жодних корупційних чи інших нечистих скандалах. Навпаки, вони ведуть чітку послідовну політику, відстоюють те, що задекларовано в програмі, намагаються виконувати обіцянки.

Товариство угорської культури Закарпаття є членом федеративної унії Європейських національних груп. Члени ТУКЗ-КМКС беруть участь у різноманітних обласних форумах, роботі Змішаної українсько-угорської комісії з питань забезпечення прав національних меншин.

З метою гарантування індивідуальних і колективних прав закарпатських угорців ГО «ТУКЗ-­КМКС» розробляє пропозиції до державних органів влади. Законними методами бореться за право користуватися угорською мовою в усіх сферах життя, береже традиції та культуру своїх предків. Члени Товариства беруть активну участь у виборах до Верховної Ради України та органів місцевого самоврядування. Представники ГО є депутатами обласної, районних і сільських рад краю.

Щороку Товариство організовує Дні угорської культури, заходи, присвячені вшануванню пам’яті учасників Угорської революції 1848–1849 років, Дню святого Іштвана, відзначенню річниці Угорської революції 1956 року та традиційного свята «Турул».

ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» влаштовує багато наукових конференцій, семінарів, виставок угорських художників краю, інших культурно-мистецьких заходів. ТУКЗ-­КМКС є одним з ініціаторів відкриття в Берегові Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, а також створення Закарпатського обласного угорського драматичного театру, який неодноразово відзначався вітчизняними та міжнародними нагородами. Організація є засновницею газет Kárpátalja та «Карпатський об’єктив», благодійних фондів «Егана Еде», Pro Agricultura Carpathica та KMKSZ, співвласницею телеканалу «21 Ужгород».

Надзвичайно важливу роль відіграють благодійні фонди організації: через БФ «КМКС» проводяться різноманітні програми соціальної підтримки, а через Фонд «За Закарпатський угорський інститут» забезпечуються грантові програми з підтримки шкіл і дитячих садочків та функціонування Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Крім того, продовжує роботу Фонд «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде», який, зокрема, запускає нову програму підтримки фермерів.

Репутація та рейтинг ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» зростають з року в рік. А під час місцевих виборів в області навіть був помічений цікавий феномен – українці голосували за представників політичної сили, яка відстоює інтереси угорської національної меншини.

Результатом стали успіхи на виборах. Зокрема на сьогодні 8 представників угорської меншини є депутатами Закарпатської обласної ради. Один із представників фракції – Йосип Борто (нині, на жаль, покійний) – довгі роки був заступником голови Закарпатської облради. Сильні фракції угорці також мають в Ужгородській, Берегівській районних радах, деяких міських радах і багатьох ОТГ.

У чому причина такого успіху? Річ у тім, що ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» за 35 років здобула репутацію чесної, надійної, некорумпованої, демократичної, «незіпсованої» організації, яка протягом усього часу свого існування ніколи не міняла власну позицію. КМКС чи не єдина партія, яка діє постійно і системно, а не тільки напередодні виборів, як більшість інших. Організація ніколи не була пов’язана з олігархами, і жоден з її представників не замішаний у корупційних скандалах.

Окрім того, широко відома благодійна та грантова діяльність Товариства на благо всього Закарпаття, а не лише етнічних угорців. Протягом останніх років за ініціативи партії КМКС уряд Угорщини виділив тисячі грантів на десятки мільйонів гривень малому підприємництву краю, здебільшого сільським малим господарствам.

ГО «ТУКЗ-КМКС» вдалося чимало пережити протягом 35 років: путчі, революції, вибори, внутрішні протистояння і навіть терористичні акти. Але попри всі ці моменти, членам організації завжди вдавалося зберегти віру, цінності та прагнення йти до спільної мети.

«Карпатський об’єктив»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини