159253
16:26 21.022024

На ринках Ужгорода вже продають підсніжники та вербові котики: скільки просять за букет

Життя 2990

В обласному центрі Закарпаття можна побачити продавців, які торгують підсніжниками. Важливо, що штраф загрожує не лише продавцям, а і покупцям первоцвітів, які занесені до Червоної книги України.

Продавці активізуються здебільшого на площі Корятовича та пішохідному мості. Серед торговців в основному пенсіонери. За букет у середньому просять 30 гривень.

20 лютого перед центральним входом Зеленого ринку, на пішохідній зоні, торговці розклали свій крам. Четверо жінок продають підсніжники та вербові котики. З рослин сформовані невеликі букети, оздоблені гілочками ялинки та самшиту. Букет правлять по 30 грн. Більшість перехожих запитують вартість провісників весни задля цікавості. «Файні квіти, файні котики, але, вибачте, – не можу купити, бо пенсії ледве вистачає на хліб та необхідні продукти», – з сумом каже сивочола тендітна жінка у сірому пальто по коліно.

– Дуже важко продати, щоб заробити якусь копійку. Люди грошей не мають, – бідкається господиня первоцвітів. Жінка розповіла, що підсніжники нарвала в селі Тур’ї-Ремети, що на Перечинщині. На моє питання, чи знає, що первоцвіти не можна зривати в лісі, бо це загрожує штрафом, каже, що зриває тільки квіти, цибулини залишає у ґрунті. «Я не краду і шкоди не роблю. Виживаю завдяки лісу: влітку збираю гриби, ягоди, яфини, а взимку нема як заробити. Повірте, не від доброго життя продаю ці підсніжники», – ледве стримуючи сльози, відповідає моя співрозмовниця.

На пішохідному мості хлопець років 16 продає підсніжники і вербові котики. За букет просить 30 грн. Каже, що з Кам’яниці, що на Ужгородщині.

– Було тепло, то квіти та мицьки скоріше розцвіли і розпустилися, – пояснив юнак.

Дівчина років 25 з довгим каштановим волоссям купує у нього по одному букету підсніжників і вербових котиків. Каже, що у такий спосіб підтримує продавців, а первоцвіти вдома у вазі нагадують: скоро весна.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах