158991
14:06 15.022024

В Ужгороді відзначили 35-ту річницю виведення військ з Афганістану

Життя 2244

15 лютого в Україні вшановують учасників бойових дій на території інших держав і 35-ту річницю виведення військ з Афганістану. Щорічно українці відзначають цей день як день пам’яті тих, хто чесно виконував свій обов’язок у локальних збройних конфліктах.

За понад дев’ять років в Афганській війні взяли участь 160 тисяч українців. Більш ніж 3 тисячі так і не повернулися додому.

В обласному центрі Закарпаття воїнів-інтернаціоналістів вшанували урочистостями. До памʼятного знака «Скорботна мати» поклали квіти представники обласної та місцевої влади, ветерани, військовослужбовці і громадськість.

«Велика шана за стійкість і мужність нашим землякам, які брали участь у бойових діях та воєнних конфліктах на території інших держав. Ми завжди памʼятатимемо цей подвиг. Чимало ветеранів і сьогодні віддано боронять Україну від російських окупантів. Слава кожному, хто захищає рідну землю!» – наголосив заступник голови Закарпатської ОВА Олександр Пацкан.

Зі свого боку голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай зазначив, що сьогодні ми захищаємо не тільки свою територіальну цілісність, а й демократичний вільний спосіб життя і свій народ.

«Честь і шана кожному з вас. Хочу всім нашим військовим побажати міцного здоров’я. Щоб Божа Матір своїм омофором накрила всіх і берегла!», – побажав Роман Сарай.

Закарпатської територіальної організації української спілки ветеранів Афганістану Віктор Югас розповів, що нині відзначається 35-та річниця виведення військ з Афганістану.

«Для хлопців, які пройшли Афганістан цей день став днем мужності, непохитності, днем совісті. Для нас, учасників бойових дій, які пройшли жахи Афганістану це свято, адже після цього дня перестали гинути наші воїни, наші бойові побратими. Кожен виніс з тієї війни свої спогади, свій біль і життєвий досвід…», – зазначив Віктор Югас.

Із початком повномасштабного вторгнення воїни-афганці одразу стали на захист України. Сьогодні вони застосовують і передають свій бойовий досвід молодим поколінням українських військових, які захищають державу від агресора.

Після низки промов відбулося загальне покладання квітів до підніжжя памʼятного знака «Скорботна мати» та виступ Закарпатського академічного народного хору.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах