158917
08:31 14.022024

У Перечині відбувся майстер-клас з розпису пряничної валентинки

Життя 2157

13 лютого у творчій майстерні краєзнавчого музею Перечина відбувся майстер-клас з розпису пряничної валентинки. Учасники навчилися працювати з білковою глазур’ю та декорувати медово-імбирні пряники. Також дізналися історію виникнення Дня святого Валентина і чому 14 лютого прийнято дарувати символічні валентинки у формі серця.

Директорка музею Оксана Вайда розповіла кореспондентці «Карпатського об’єктива», що працівники закладу регулярно організовують та проводять різні майстер-класи з підростаючим поколінням.

– Майже до кожного релігійного та національного свята проводимо майстер-класи. Напередодні різдвяно-новорічних свят проводили чотири майстер-класи, на яких діти виготовляли прикраси у різних техніках з паперу та текстилю. Нещодавно виготовляли стрітенські свічки із вощини. Музей є творчим простором, тому заняття проводимо не тільки ми, а і надаємо можливість різним майстрам у своїй справі проявити свій творчий потенціал, запрошуємо їх до співпраці. З наших майстер-класів учасники отримують не тільки знання з виготовлення якогось виробу певної техніки, ми ознайомлюємо їх з традиціями, розповідаємо про походження свята. – додала Оксана Михайлівна.

Майстер-клас з розпису пряничних валентинок провела майстриня Аліна Тараненко. Дівчина займається випічкою пряників, різних кондитерських виробів. Напередодні вона спекла імбирно-медові пряники у формі сердечка, приготувала білу та рожеві глазурі, купила намистинки для декорування.

Учасники імпровізували розпис на різні смаки. Усі працювали натхненно і зосереджено, з любов’ю та творчим підходом, красиво поєднуючи кольори, дотримуючись порад пані Аліни. Вони поділилися зі мною своїми враженнями.

Станіслав Курилич, 12 років: «Я регулярно беру участь у майстер-класах. Вони мене приваблюють тим, що тут постійно щось цікаве, мені подобається робити різні поробки. Перед Новим роком розписували пряничні ялиночки, перед Стрітенням виготовляли свічки. Вироби смачно і гарно пахнуть, та ще і красиві».

Сестра Стаса Амалія, 10 років, також відвідує майстер-класи. Свій пряник розписала по діагоналі, а Максим Ковач – по вертикалі. Красивий, естетичний розпис.

Семикласниці Інна та Евеліна вперше взяли участь у майстер-класі. Дівчата зізналися, що їм дуже сподобалося, відчули себе кондитерами. Валентинки зберігатимуть як сувенір. Будуть відвідувати і наступні творчі заняття.

Аліна Тараненко зауважила, що медові пряники придатні для споживання півроку – не тверднуть, а зберігатися як сувенір можуть необмежений час.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах