158671
08:30 8.022024

На Закарпатті говорили про важливість профілактики раку

Життя 2202

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями. Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одного із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікування цього захворювання. 

Щороку на Закарпатті фіксують близько 3 000 нових випадків онкологічних захворювань. У чоловіків найчастіше підтверджують злоякісні новоутворення легень, передміхурової залози, у жінок – рак молочної залози і статевих органів. Про це під час брифінгу розповіли в Закарпатській ОВА.

– Основна проблема та основний шлях подолання цієї недуги – це рання діагностика. Кожен має самостійно дбати про своє здоров’я. Пацієнти на першій і другій стадіях майже всіх локалізацій мають шанс на повне одужання. Наразі 98% усіх пацієнтів регіону сьогодні лікують у Закарпатському протипухлинному центрі, застосовуючи сучасні можливості та технології променевої терапії, – розповів керівник закладу, професор, обласний спеціаліст-експерт департаменту охорони здоров’я ОВА зі спеціальності «онкологія» Андрій Русин. – Зараз в області проживає близько 27 тисяч пацієнтів з онкологічним діагнозом. У зоні ризику перебуває кожен, однак основна група пацієнтів – як чоловіків, так і жінок – після 40 років.

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. За даними ВООЗ, 30–50% випадків захворювання на рак можна запобігти, якщо вести здоровий спосіб життя і дотримуватися простих правил. 

Тож надзвичайно важливою є профілактика онкологічних захворювань. Про це розповіла генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Галина Сітник.

– Ці заходи є досить простими, адже не потребують багато часу чи коштів, а тільки – деяких знань, сили волі, бажання та усвідомлення того, що людина сама відповідальна за своє здоров’я. Також профілактика є універсальною, адже стосується й низки інших захворювань. Серед основних рекомендацій – відмовитися від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю, підтримувати нормальну вагу тіла, правильно харчуватися, проводити профілактику інфекційних хвороб, не засмагати, уникати ризикованої поведінки, користуватися засобами бар’єрної контрацепції та інше, – наголосила Галина Сітник.

Рак – це не вирок, тому найважливіше – регулярні профілактичні обстеження, щоб діагностувати його на максимально ранній стадії.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах