158229
17:30 25.012024

В етнографічному музеї села Великі Береги відбулося карнавальне заняття

Життя 2049

Громадська організація Pro Cultura Subcarpathica розпочала цьогорічну серію програм у етнографічному музеї села Великі Береги карнавальної сесії.

Перед тим, як діти почали виготовляти карнавальні ляльки, керівник програми Адель Гал, розповідаючи про карнавальні звичаї, підкреслила: традиції відрізняються від країни до країни та народу, але спільним є те, що за зовнішнім виглядом вони масковані та костюмовані святкові заходи наприкінці зими, коли ми прощаємось із зимою і зустрічаємо весну. Процес має кілька етапів. Діти могли побачити, який вигляд мають різні карнавальні маски та ляльки, адже організатори зробили кілька зразків. Творчість дітей оцінює те, що виготовлені ляльки навіть не збігалися за розміром, кольором та оздобленням. Тому численні карнавальні звичаї, пригадані за допомогою організаторів, були для них новими та містили цікаву інформацію, сліди якої ще живі у спогадах людей похилого віку. Розповіли також про характерні для нашого регіону костюми.

Традиційні та ремісничі заходи організовуються переважно для дітей. Для них зазвичай готує якусь смакоту кухарка музею тітка Пірошка, адже під час творчого процесу зголодніють. З цієї нагоди на кухні заміського будинку вона напекла традиційних «Farsangi fánk»  карнавальних пончиків. Поки на кухні пекли смаколики, діти завзято майстрували. З-під старанних рук за допомогою працівників музею та педагогів-супроводжуючих вийшли колоритні та неповторні витвори. Оскільки карнавал – це час веселощів, то в рамках заходу на учасників чекав танцювальний зал. Наприкінці заходу відбулися справжні карнавальні розваги та смакування пончиками.

Наталія Вароді, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах