157997
14:32 21.012024

Війна залишила відбиток і на діяльності ТУКЗ-КМКС – Золтан Кудрон

Життя 975

Про 2023 рік ми поспілкувалися із виконувачем обов’язків голови Виноградівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), очільником Виноградівського міського осередку організації Золтаном Кудроном. За даними минулих років, районна організація охоплює 24 місцеві осередки та 8 387 членів.

– У першу чергу хотів би спитати, скільки членів було в районному осередку до війни і скільки виїхало після її початку?

– До початку бойових дій в організації нараховувалося близько 9500 членів, на сьогодні ця кількість зменшилася приблизно на 10–15%. Хтось виїжджав цілими родинами відразу після початку війни, хтось виїхав згодом, долучившись до голови родини, котрий перебував на заробітках.  

– Як у нинішній ситуації ТУКЗ-КМКС може служити угорській громаді Виноградівщини?

– На діяльності організації позначились як епідемія коронавірусу, так згодом і війна. Кількість наших культурних заходів скоротилася до мінімуму. Ми й надалі відзначаємо основні національні свята, проводимо меморіальні заходи, проте ці дійства часто обмежуються декламацією одного тематичного вірша, покладанням вінків у вузькому колі, без широкого залучення громадськості. Так, зокрема, на меморіальному дійстві в селі Велика Паладь з нагоди річниці Тріанону також була мінімальна культурна програма (вірші, пісні). На пам’ятному заході 6 жовтня у Виноградові коротку промову виголосив державний секретар Угорщини Міклош Пані, з невеликою літературною програмою виступили учні Виноградівської середньої школи ім. Жиґмонда Перені. Серед заходів хотів би ще згадати свято до дня Миколая, організоване міським осередком ТУКЗ-КМКС у Виноградівській середній школі ім. Жиґмонда Перені, у рамках якого учні отримали подарунки від Консульства Угорщини в Берегові. 

– Що ТУКЗ-КМКС робить для угорської громади Виноградівщини в політичному плані?

– Маємо депутатів у радах усіх чотирьох територіальних громад. У Пийтерфолвівській фракція «КМКС» становить більшість, тож може легше вирішувати питання місцевих угорців. У Вилоцькій працює сильна депутатська група «КМКС», хоча і в опозиції. Маємо депутатів і в раді Королівської територіальної громади. У Виноградівській наша фракція також здобула повагу, хоча й складається з трьох депутатів. Тут головами двох комісій із шести є наші представники. Я очолюю бюджетну, виноградівський підприємець Йожеф Баник – комісію з питань соціального захисту та охорони здоров’я. Наша фракція також отримала можливість висунути кандидатуру на посаду директора Виноградівської середньої школи ім. Жиґмонда Перені. Ми запропонували колишню завучку школи, угорську філологиню Моніку Нібилевич, і саме вона стала директоркою. Завдяки роботі фракції між школою та міським осередком ТУКЗ-КМКС налагодилася чудова співпраця. Я пролобіював питання про виділення навчальному закладу фінансів, міськрада ухвалила відповідне рішення, і за ці кошти в школі пофарбували коридори. 

Майбутнє закарпатської угорської громади, збереження мови, культури – за угорськомовними навчальними закладами, їхніми учнями. Тож Товариство угорської культури Закарпаття спільно із Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством підтримує роботу угорських шкіл. Водночас важливо, аби ТУКЗ-КМКС було представлене і в місцевих радах, адже зробити щось для угорських громад можна, лише беручи участь у роботі органів місцевого самоврядування, піднімаючи там голос. 

Мігай Лайош/Lajos Mihály/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах