157956
15:20 19.012024

У Берегові встановили пам’ятну дошку Ференцу Кішу

Життя 948

17 січня на стіні Берегівського ліцею ім. Ґабора Бетлена відбулося урочисте відкриття пам’ятної дошки, встановленої на честь колишнього учня навчального закладу, письменника, літературознавця, педагога, доктора наук Ференца Кіша з нагоди 95-ї річниці від дня його народження.

На початку заходу присутні вшанували хвилиною мовчання жертв війни.

«Хоча ми сьогодні зібралися тут у тіні війни, але цей день теж є певною віхою в житті нашого закладу, адже ми урочисто відкриваємо ще одну меморіальну дошку. Пам’ятні дошки на стінах ліцею свідчать про те, що ми маємо минуле, а якщо є минуле, то маємо й майбутнє», – наголосив під час виступу директор Берегівського ліцею ім. Ґабора Бетлена (колишньої Угорської королівської державної гімназії) Арпад Сабов. Він також підкреслив, що навчальний заклад пишається своїми відомими колишніми учнями і висловив переконання, що після відновлення роботи школи в 1991 році серед випускників були такі, на честь яких у майбутньому встановлюватимуть меморіальні дошки.

Доктор наук Ференц Кіш народився 11 листопада 1928 року у Пийтерфолво у бідній селянській родині. Школу закінчив у рідному селі, затим протягом 1939-1944 років навчався в Берегівській угорській королівській гімназії. Далі – в Дебреценському реформатському колегіумі, а також у Дебреценському університеті, де й розпочав свою трудову діяльність. Під час Угорської революції та визвольної боротьби 1956 року був керівником Радіо Чоконаї, через що отримав тюремний строк на вісім місяців від влади. З 1957-го протягом п’яти років був науковим співробітником Будапештського університету (ELTE BTK). Після цього став науковим співробітником, а потім старшим співробітником Інституту літератури Угорської академії наук. Захистив дисертацію, і з 1978 року став кандидатом літературних наук. Пізніше став завідувачем кафедри угорської літератури Педагогічного інституту ім. Дюли Югаса в Сегеді, затим почесним професором. Ференц Кіш займався угорською лірикою 19 століття та сучасною угорською поезією, зокрема творчістю Аттіли Йожефа та Деже Костолані. Отримав відзнаку ім. Енре Аді, ім. Аттіли Йожефа, Премію ім. Габора Бетлена, удостоєний пам’ятної медалі Арона Мартона. Помер у Будапешті 30 жовтня 1999 року в 71-річному віці, похований на кладовищі Фаркашрейт.

Меморіальну дошку, встановлену на стіні Берегівської ліцею ім. Габора Бетлена, виготовили за підтримки Фонду «За Берегово». Автор бронзового рельєфу, що її прикрашає, – ніредьгазький скульптор Тібор Лендєл.

Голова наглядової ради Фонду «За Берегово» Арпад Долмаї не зміг особисто взяти участі в урочистому відкритті, тож надіслав слова вітання у листі. «Для Фонду «За Берегово» велика честь, що він дарує вже шосту пам’ятну дошку колишній Берегівській угорській гімназії, нині ліцею. Основна мета нашого фонду – зміцнення національної ідентичності угорців, які проживають на території Берегівщини, увічнення пам’яті про великих людей нашого минулого. Зі стін цього навчального закладу вийшли відомі на всю країну особистості, такі ж були і серед педагогічного колективу, – йдеться у листі. – Слова Чорі на меморіальній дошці невипадкові: «Скажи: ай зато!» Хоча поет написав це як розраду та підбадьорення своєму хворому другу, ми трактуємо їх так, ніби Ференц Кіш нам каже: бережімо нашу угорську ідентичність, нашу віру, рідну мову, культуру, наше минуле в сьогоднішньому заплутаному світі. Нехай пам’ять і дух наших предків додають на це сили!»

У листі висловив вдячність за збереження пам’яті батька Ференц Кіш молодший, який мешкає в Дебрецені. «Впевнений, що пам’ятна дошка на гідному місці й виконає свою роль. З одного боку, вона приверне увагу закарпатських школярів і вчителів до того факту, що є відомий літературознавець, життєвий шлях якого вартий вивчення, з іншого – це наблизить Ференца Кіша і до місцевих науковців. Наша спільна мета – щоб якомога більше людей прочитали його твори, ближче познайомилися з його творчістю та передали його ідеї новим поколінням».

На церемонії відкриття зачитали вірші двох закарпатських поетів, володарів Премії ім. Кошута Ласло Латора і Ласло Варі Фабіана. Затим директор ліцею Арпад Сабов і консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Арон Чех відкрили меморіальну дошку. Відтак присутні, серед яких керівниця управління освіти та культури Берегівської територіальної громади Едіта Бабяк, голова Демократичної спілки угорців України Ласло Зубанич, племінник Ференца Кіша Барна Надь, поклали вінки до пам’ятної дошки.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах