157461
10:12 3.012024

У перший день нового року в Перечинській лікарні народилося троє немовлят

Життя 7889

Першого січня 2024 року в пологовому відділенні КНП «Перечинська лікарня» народилося троє немовлят – дві дівчинки і один хлопчик. Новий рік відкрила дівчинка, яку батьки назвуть Василинкою. Всі три пологи пройшли добре, природнім шляхом, породіллі та дітки почуваються добре. Новонароджені перебувають у палатах з мамами на грудному вигодовуванні. Про це кореспондентці «Карпатського об’єктива» розповіла завідуюча відділенням Лариса Дзямко.

Порошково покращує демографічну ситуацію Перечинщини

Відділення я відвідала о 12 годині другого січня. У приміщенні панує святкова атмосфера – у коридорі прибрана новорічна ялинка, яка грає вогниками гірлянд. Медперсонал робить свою роботу, породіллі годують своїх діток. Одягнувши халат та бахіли, на запрошення завідуючої Лариси Євгенівни прямую до її кабінету, де дізнаюся статистичні дані та коротку інформацію про породіль за останній тиждень.

Пані лікарка розповіла, що за минулий 2023 рік у їхньому відділенні було 314 пологів. На Різдво 25 грудня одна жінка з села Порошково народилася хлопчика вагою 3700 грам.

Щедрим був перший день нового року. О п’ятій ранку Христина Каналош з Порошкова народила дівчинку вагою 2650 грам, 49 см зросту. В 30-річному віці вона уже – мати-героїня. Має восьмеро дітей – п’ять дівчат та трьох хлопчиків. «Незважаючи на те, що жінка після кесаревого розтину із рубцем на матці, восьму дитинку народила сама», – прокоментувала випадок пані Євгенія.

Породілля: «Наші дохтори – то Божа рука»

У лікарняних палатах я поспілкувалася з породіллями. Сфотографуватися погодилася тільки перша. Христина виявилася говіркою. Вона розповіла, що спеціально повернулася додому з Німеччини, щоб народити саме в Перечинській лікарні.

– Два місяці тому, в жовтні, я з чоловіком та сімома дітьми поїхала до Німеччини. Всі повиїжджали давно, як почалася війна, та й ми вирішили, щоб бути у безпеці. Але мені там не полюбилося.

У Германії мала м такий тиск, що кров ня заливала, останній місяць нич им не могла їсти. Викликалисьме «скору». Заплатилисьме сто євро. Сказали, що це штраф, бо я ще не родила. А якщо буду родити, то треба заплатити 200 євро. Я хотіла кесаритися. Але там кесарять не так, як у нас, а так, – показує на череві вертикальну лінію. – Я ся напудила. Там дитина не отримує свідоцтво. Наша волошка народила там, свідоцтво їй не дали, перевезла дитину на Закарпаття. Але тепер не може поїхати в Германію, бо не має їхнього свідоцтва.

Ми вирішили їхати додому. Перевізнику заплатили 1200 євро. Дорого, бо ми були у таборі далеко, ще від Мюнхена сто кілометрів. Той табор був нечитавий, даже їсти не давали нормально.

У п’ятницю ввечері рушили з перевізником, цілу суботу їхалисьме. У пів єдної ночі у неділю булисьме дома. Почалися схватки, і чоловік з сестрою привіз мене у Перечин. Слава Богу, родилам коло них, – киває головою у бік Лариси Євгенівни і додає: – Наші дохтори – то Божа рука.

– Ви така худенька і молода, а вже мама вісьмох дітей. Важко виносити і дати їм раду?

 – Я не хотіла оддаватися, але мама мене віддала у 17 років. А у 19 народила першу доньку. Їй скоро буде 13 років.

Міша – мій другий чоловік. Радий, що дівчинка. Назвемо Василинкою. Всім дітям даємо наші закарпатські імена. Старші дівчата мають такі імена: Наталя, Лариса, Надя; хлопці – Микола, Мішка, Ванька.

23-річна Тетяна з Порошкова о 14.10 народила хлопчика вагою 3650 грам, 51 см. Це її п’яті пологи. Жінка розповіла, що сина назвуть Костею, бо це ім’я дуже подобається її чоловіку Владіку. 

22-річна Надія з села Кострино, що на Великоберезнянщині, о 17 годині народила дівчинку вагою 2350 грам, 45 см. Народила на три тижні раніше, тому така маленька, зауважила лікарка. Ім’я донечці ще не обрали. Старшу звати Діана, їй два роки.

Побутує повір’я: якщо першою у новорічну ніч народилася дівчинка, то це – на мир. Молимось за таку бажану Перемогу, за мирне життя в Україні. Віримо в Збройні сили України.

Нехай дітки ростуть здорові і щасливі, під мирним небом.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах