156831
09:00 19.122023

У Берегові запалили третю свічку на адвентському вінку

Життя 1112

У третю неділю Адвенту на центральній площі Берегова запалили третю свічку на вінку – символ радості.

У рамках серії заходів «Спільний Адвент», започаткованої 8 років тому за ініціативи Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та громадської організації Pro Cultura Subcarpathica, щонеділі на адвентському вінку в центрі Берегова чергову свічку з разом з історичними церквами запалюють різні організації. Третя неділя традиційно за Товариством угорської культури Закарпаття та греко-католицькою церквою.

«Сьогодні ми запалюємо третю свічку адвентського вінка, і це свідчить про те, що в місті живе багато мешканців, які зберігають християнські традиції та цінності», – зазначив під час виступу голова Берегівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття Йожеф Шін. «Справжня радість – це спільна радість, спільне святкування! Люди шукають джерело радості, а хто шукає, той знаходить його в народженні Ісуса», – наголосив він.

«Що таке справжня радість? Коли ми запалювали першу свічку, по дорозі сюди я слухав радіо і в ефірі була програма, де в дошкільнят питали, який вони хочуть подарунок на Різдво, чому б зраділи найбільше. Переважна частина з них відповіли, що найбажанішим подарунком було б повернення додому тата й можливість усім разом зустріти свято».

«Відчуття повної радості затьмарює біль війни, пошматованих родин. Наше завдання тут, в Україні, наш обов’язок – берегти світло Адвенту, підтримувати надію та віру в любов. Послання Різдва полягає в тому, щоб зрозуміти, наскільки великою є любов, яку ми отримуємо від Бога. Нехай вогонь свічки стане символом миру. Нехай наше Різдво буде тихим, як биття сердець, мирним, як падаючий сніг, гарним, як сяйво свічки, і радісним, як дитячий сміх», – підсумував Йожеф Шін, побажавши всім щасливого та мирного Різдва.

Священник греко-католицької церкви Іштван Мароші наголосив на зміцнювальній силі спільноти. «Наші зустрічі, рукостискання, погляди в очі, посмішки одне одному підсилюють душу людини», – підкреслив він. «Це неділя радості. Може виникнути думка, що в нас немає приводу для неї, але в християн є підстави радіти, адже ми чекаємо на Різдво Христове. І не слід забувати, що радість – це насамперед відчуття й усвідомлення того, що ми не самотні, що з нами Бог. Саме це може зробити радість справді дорогоцінною і справді живою в серці та душі християнина», – наголосив Іштван Мароші.

Відтак учасники заходу запалили третю свічку на адвентському вінку, після чого представники історичних церков – греко-католицький священник Іштван Мароші, настоятель Берегівської римо-католицької парафії Янош Молнар і пастор реформатської церкви Юлій Черніга – попросили Божого благословення на присутніх.

Атмосферу дійства підкреслив виступ студентів Греко-католицького коледжу ім. Елемира Ортутая та хору Берегівської греко-католицької парафії.

Запалення третьої свічки на адвентському вінку свідчить про те, що наближається Різдво – свято любові. Ця традиція в час його очікування призначена саме для того, щоб радість якнайшвидше сповнила наші серця й залишилася назавжди в житті родин.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах