156697
09:34 15.122023

На Закарпатті розробляють план реалізації стратегії з прав дитини на родину

Життя 856

На Закарпатті стартували консультації щодо розробки Національного плану реалізації Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні на 2024-2026 роки. Стратегічні сесії та групові дискусії триватимуть протягом двох днів.

Учасників консультацій привітав Петро Добромільський, заступник голови Закарпатської ОВА. Він розповів про стан реалізації реформи деінституалізації та підтримку розвитку сімейних форм виховання в нашому регіоні.

«Зараз на державному та обласному рівні маємо чіткий пріоритет — вибудувати таку систему соціального захисту, щоб кожна дитина зростала в безпечній і турботливій родині. Своєю чергою на Закарпатті в межах реформи деінституалізації ми комплексно підтримуємо всі сімейні форми виховання: ДБСТ, прийомні та патронатні родини місцевих мешканців і з-поміж вимушених переселенців. Протягом найближчих двох років маємо на меті повністю перейти на сімейні форми виховання та знайти для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, люблячі родини», – наголосив Петро Добромільський.

За його словами, для цього, зокрема, в межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Адреса дитинства» в Кам’янській громаді Берегівського району та за підтримки словацьких партнерів зводять нове житло для дитячих будинків сімейного типу.

Керівниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова підкреслила, що Закарпаття є одним із передових регіонів у реалізації реформи деінституалізації. Вона відзначила ефективність роботи відповідних служб у краї та втілення обласних програм підтримки.

«Важливо, щоб діяльність у цьому напрямку активізувалася в кожній області України. Сьогоднішні консультації – це чудова можливість актуалізувати питання реформи кращого догляду дітей та напрацювати ефективні механізми підтримки сімейних форм виховання. Стратегія – це лише перший етап впровадження змін, наше спільне бачення руху. Головною метою є подальша реалізація задумів на практиці», – зауважила Ірина Тулякова.

Стратегію забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні розробляють спільно з міжнародними партнерами відповідно до стандартів ЄС. Про важливість транскордонної координації учасникам заходу розповіли очільник відділу місцевого та людського розвитку Представництва Європейського Союзу в Україні Генрік Вітфельт і керівниця секції захисту дітей ЮНІСЕФ Джин Чой.

У межах дводенних консультацій фахівці профільних обласних департаментів і служб у справах дітей ОВА з 10 регіонів країни, представники міністерств, міжнародних партнерських організацій обговорять найкращий досвід і практики трансформації системи догляду та виховання, опрацюють стратегічні, операційні цілі та завдання, а також долучаться до розроблення заходів Національного плану реалізації Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні.

Про це інформує Закарпатська обласна військова адміністрація.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах