156326
16:20 6.122023

У Хусті відкрили пам’ятну інтерактивну стелу загиблим землякам

Життя 4377

6 грудня, до Дня Збройних сил України та свята Миколая у центрі Хуста на вулиці Карпатської Січі відкрили пам’ятну стелу у рамках реалізації проекту «Герої не вмирають. Цифровий меморіал», присвячену нашим землякам, які віддали своє життя у війні за Україну.

У відкритті заходу взяли участь представники Хустської міської ради, військкомату, громадськості та безпосередньо організатори – ГО «ФОЙТА». Освятили стелу священики римо-католицької, реформаторської, греко-католицької та православної церков, які спільно молилися за упокій душ усіх полеглих закарпатців.

Автором ідеї виступив голова фонду відродження Хустського замку Богдан Шерегій.

«Ми з початку повномасштабного вторгнення одразу з колегами з громадської організації «Фойта» одразу ж почали волонтерити. Час від часу їздили на передову і коли поверталися, розуміли, що, на жаль, деяких людей уже більше ніколи не побачимо. Вони вже не з нами. Тому їх було б добре запам’ятати. Утім це може відбуватися не в той спосіб, як у нас звикли раніше, пафосно, як при «совку», а цікаво, по-сучасному. Тому зародилася думка зробити щось, пов’язане з ІТ-технологіями, але таке, щоб було доступним для всіх а також, аби сподобалося нашій молоді. Адже нинішня юнь завжди з гаджетами, знає, як зайти в Інтернет, що таке QR-код. У області є вже схожі речі, але не точно такі, як створили ми», – розповів «Карпатському об’єктиву» пан Богдан.

За його словами, деякі сучасні технології вже використовувалися у справі відновлення первісного вигляду Хустського замку, тож доповнена реальність стала у нагоді і при проектуванні стели.

«Ми зрозуміли, що ці методи є для дітей цікавими. Вони, можливо, навіть до кінця ще й не усвідомлюють того, що відбувається зараз… але про земляків, які загинули, вони можуть дізнатися завдяки таким новаціям. На сьогодні усі функції на стелі пам’яті працюють у тестовому режимі. Технологія доволі складна. Суть у чому? Потрібно через QR-код завантажити додаток. Якщо смартфон відповідає технологічним характеристикам, можна через нього інтерактивно спілкуватися з людиною, яка загинула, спроектувати її де завгодно: вдома, у місті, в Америці… Тобто, абиде у світі. У кого ж у телефоні слабші технічні можливості, може просто побачити алею і дізнатися інформацію про кожного загиблого Героя (де, коли народився, як і де загинув тощо) », – наголосив Богдан Шерегій.

Крім того, як доповнення до стели в перспективі планується створити і Алею Слави на честь полеглих захисників.

«Для старших людей буде більш доступно побачити стенд із фотографією бійця та стислою інформацією про нього, – додав він. – Цей же проект реалізовано за кошти добродійників, зокрема, оплатив його керівник ТОВ «Хустфарм» Василь Кузьма. Це – роботи з дизайну, проектування, виготовлення пам’ятника, робота над ІТ-технологіями. Він нам допоміг не тільки тепер, а підтримує постійно великі кошти спрямовує на волонтерську діяльність».

Присутні на відкритті стели зауважили, що вона справді є цікавою, сучасною та потрібною.

«Дуже корисний пам’ятник. Цікаво дізнатися про кожного, хто загинув у цій страшній війні… Це – пам’ять про земляків, про тих, хто рано пішов із життя і про кого повинні пам’ятати нащадки. Чудовий подарунок для громади. Добре, що маємо добродійників, які втілюють у життя такі креативні ідеї!», – зазначила хустянка Віталіна Бовт.

Діти також допитливо розглядали та тестували стелу.

«Цікаво дізнатися про кожного земляка, який загинув у цій страшній війні. Ми не забудемо нікого. А пам’ятник буде нам постійним нагадуванням про ці трагічні події, які зараз відбуваються в державі», – наголосила восьмикласниця однієї з місцевих шкіл Діана Шманьо.

Загалом цифровий меморіал є справді новацією для Хуста. Тож спасибі всім, хто долучився до його створення.

Після освячення стели усі бажаючі могли поставити біля нього квіти та запалити свічку на знак пам’яті за загиблими земляками.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини