156205
11:33 5.122023

У Берегові запалили першу свічку Адвента

Життя 2694

В Берегові історичні церкви, громадські організації та керівники міста вже традиційно спільно реалізовують програми, організовані в період адвентового очікування. За організації ГО “Про Культура Субкарпатіка” та Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, 3 грудня була запалена перша свічка адвентового вінка.

На головній площі Берегова, біля новорічно-різдвяної ялинки, зібралися містяни, щоб урочисто запалити першу свічку Адвента.

Ілдика Орос, президентка ЗУІ, розповіла, що у 2015 році вперше відбулося запалення адвентської свічки, і відтоді проводять цей традиційний захід. «Щонеділі під час Адвента запалюємо спільно свічку, яка буде освітлювати наші душі до Різдва Христового. Протягом цього часу, можливо, ми можемо зробити внесок своїми молитвами та думками, а також підготуватися до великої події, на яку очікуємо з усім християнським світом. Приємно, що нас зібралося так багато, адже це також показує, як сильно ми хочемо, щоб нарешті між нами народилася любов. І давайте більше молитися, щоб мир прийшов з Ісусом», – звернулася пані Ілдика до присутніх.

Іштван Дебнар, виконуючий обов’язки консула Консульства Угорщини в Берегові, інтерпретував послання Генерального консула Йожефа Бачкаї.

У своєму виступі він зазначив, що програми, організовані в період Адвента, сприяють збереженню традицій: «За допомогою благодійних акцій можемо повернути первісне значення Різдва. Навіть у цей важкий період можемо трохи заспокоїтися і чекати народження Христа».

Першу адвентну свічку разом запалили президентка ЗУІ Ілдика Орос, консул Іштван Дебнар, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Куті та ректор ЗУІ Іштван Черничко.

Наприкінці церемонії представники історичних церков, зокрема, римо-католицький парох Берегова Янош Молнар, греко-католицький священник Іштван Мароші та пастор берегівської реформатської церкви Янош Маргітич просили Божого благословення на життя присутніх.

Захід продовжився адвентським концертом у ЗУІ, де виступив оркестр Школи мистецтв Бейла Бартока з Виноградова під художнім керівництвом Віктора Маруська. Також взяли участь хори художньої школи Бейла Бартока та художньої школи Золтана Кодаля з Берегова. У передсвятковому концерті прозвучали твори Пітера Мартіна, Миколи Леонтовича, Джона Вільямса, Франца Ґрубера та класичні різдвяні пісні. Присутні мали змогу насолодитися інструментальним та хоровим виконанням найпопулярнішої різдвяної пісні у світі «Щедрик» українського композитора М.Леонтовича.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах