156215
11:56 5.122023

У Великоберезькому будинку-музеї з нагоди Адвенту провели майстер-клас з рукоділля

Життя 943

Громадська організація Pro Cultura Subcarpathica з нагоди Адвенту провела у Великоберезькому будинку-музеї майстер-клас з рукоділля. Учасники заняття – другокласники Берегівського ліцею ім. Лайоша Кошута – виготовляли святкові прикраси.

Серед заходів Великоберезького будинку-музею чільне місце займають ознайомлення зі звичаями Адвенту та передача підростаючому поколінню традицій, пов’язаних з Різдвом. Заходи, які проводяться в цей період, надзвичайно популярні серед молоді краю.

«Громадська організація Pro Cultura Subcarpathica щороку приділяє значну увагу Різдвяним святам. Для нас важливий кожен знаменний день, але цей період усе ж таки більш особливий для дітей, які навідуються у Великоберезький будинок-музей», – розповідає координаторка закладу Адель Ґал. «Тепер у нас попереду Адвент – період очікування Різдва. Тож ми разом з дітками виготовляємо святкові прикраси на стіл. Це заняття стимулює їхню творчість, розвиває уяву. Хоча ми надаємо дітям матеріали й допомагаємо у виготовленні виробів, усі вони будуть унікальні, адже кожна дитина сама створює прикраси, на власний розсуд вирішує, що саме зробити. Для нас важливо використовувати тільки натуральні декоративні елементи: шипшину, висушені скибочки апельсинів і лимонів, корицю, соснові шишки, попкорн тощо. Ми наголошуємо на тому, що природа дає людині достатньо красивих прикрас, тому творимо з цього», – повідомила Адель Ґал.

У нинішній нелегкий період, сповнений викликів, ще більш важливо, щоб діти мали можливість відволіктися від турбот повсякденного життя. Згаданий захід також слугував цій меті – створити для малечі затишну передріздвяну атмосферу, викликати посмішку. Пригадавши символи та звичаї Адвенту, школярі оглянули величезну функціонуючу старовинну піч. Потім, розташувавшись у кімнаті для занять, вони приступили до виготовлення настільних прикрас. Діти власноруч робили воскові свічки, підбирали різні декоративні елементи, формували, клеїли. Тим часом на кухні під керівництвом кухарки будинку-музею Пірошки Олас за традиційним рецептом готувалися кіфлики з горіховою начинкою. Діти долучилися й до цього процесу: розкачували тісто, накладали начинку, скручували рогалики перед випіканням у печі. Потім усі зібралися навколо столу, співали різдвяні пісні, після чого скуштували солодку випічку.

Протягом грудня у Великоберезькому будинку-музеї триватимуть передріздвяні заняття, під час яких з дітьми будуть випікати медові пряники, виготовляти прикраси на ялинку, пригадувати народні звичаї, характерні для цього періоду, а також запросять виступити колектив з вертепом.

Майстер-класи проводяться за підтримки фондів імені Шандора Чорі та Габора Бетлена в партнерстві із Закарпатською філією мережі будинків народних традицій.

lexi/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах