155737
08:45 24.112023

У Навчально-науковому інституті хімії та екології УжНУ презентували осучаснену лабораторію

Життя 1257

У Навчально-науковому інституті хімії та екології Ужгородського національного університету запрацювала оновлена Науково-дослідна лабораторія кафедри органічної хімії. Лабораторія облаштована завдяки допомозі благодійного фонду “Єнамін”, одним із ключових напрямків діяльності якого є підтримка розвитку української хімічної науки та навчальних закладів.

У середу, 22 листопада, на відкриття лабораторії завітали: перший проректор Олександр Сливка, проректор Іван Миронюк, представники “Єнамін” – Оксана Василенко, Євген Остапчук, Надія Свалявин, а також викладачі та студенти інституту.

Лабораторію активно використовують як викладачі, так і студенти та аспіранти для виконання наукових робіт. Лабораторія була частково оснащена ще радянською технікою, завдяки благодійному фонду “Єнамін” її було відремонтовано та переобладнано.

“Наразі в Науково-дослідній лабораторії кафедри органічної хімії є сучасні європейського зразку витяжні системи, шафи для зберігання реактивів та лабораторні столи. При оснащенні лабораторії витяжною системою враховано всі правила техніки безпеки при роботі з реактивами, які використовуються в європейських наукових установах. Крім цього, фонд забезпечив нас певним переліком приладів для виконання досліджень. Ми вдячні, адже все це допоможе вийти на новий рівень науковим роботам студентів та аспірантів. Це потужний розвиток кафедри, який допоможе залучати ще більше студентів” – додає завідувач кафедри органічної хімії Михайло Онисько.

Оксана Василенко, заступниця директора компанії “Єнамін” розповідає: “Наша компанія створила однойменний благодійних фонд, частину прибутку ми направляємо для спонсорства різних ініціатив, зокрема пов’язаних із підтримкою та розвитком української хімічної науки та освіти. Ми активно співпрацюємо з університетами Києва, Харкова та Львова. Протягом останніх двох років ми розширили географію співпраці та відкрили для себе інші вищі навчальні заклади Заходу України, зокрема Ужгородський національний університет. До того ж, у компанії працює випускниця УжНУ – Надія Свалявин. Вона стала певним поштовхом та двигуном для розбудови глибокої співпраці. На сьогодні за кошти благодійного фонду в лабораторії виконано ремонт, закуплено відповідні меблі, передано матеріали. Це вагома частина нашої співпраці, але також паралельно активно відбувається спільна робота й в науковому напрямку”.

Перший проректор Олександр Сливка зазначає: “Більш глибоке знайомство з компанією “Єнамін” розпочалось після початку повномасштабної війни, з їхнього звернення про проведення наукових досліджень на базі нашого вишу. Ця співпраця вилилась в оновлення Науково-дослідної лабораторії кафедри органічної хімії за кошти фонду, заснованого компанією. Нам приємно, адже, безперечно, така ініціатива тільки сприятиме як навчальному процесу, так і проведенню наукових робіт на ще більш високому рівні. Надалі ми плануємо підтримувати партнерські відносини та розвиватимемо межі нашого співробітництва у науковій сфері та працюватимемо над можливістю стажування студентів у науково-виробничому підприємстві”.

Про це інформує Ганна Фельцан, Інформаційно-видавничий центр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах