155534
11:39 20.112023

На Берегівщині вшанували пам’ять жертв сталінських репресій

Життя 688

Пам’ять жертв так званих «маленьких робіт» у селі Яноші вшанували біля меморіального знака закатованим у сталінських таборах.

До заходу долучилися староста села Єлизавета Бакош-Сабов, священник греко-католицької церкви Міклош Егреші, пастори реформатської церкви Антал Балаж і Саболч Надь, члени місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), мешканці Яношів.

Ушанування розпочалося зі спільної молитви. Відтак Саболч Надь проповідував Слово Боже на основі 50-ї частини книги Псалмів: «Могутній Бог, Господь, говорить і кличе землю від сходу до заходу сонця. (…) Клич мене на допомогу в лиху годину! Я врятую тебе, і ти прославиш мене». Пастор підкреслив, що в минулому наш народ багато разів потрапляв у біду. Однак ми ніколи не повинні забувати, що Господь завжди поруч із нами в такі часи й ми можемо покладатися на Його силу. «Ті люди в таборах – і це доводять численні вірші та молитви, які вони написали, – мали на це мужність. Молитви тих людей не зникли, не припали пилом – зник режим, який засудив їх до смертної кари, зник, ніби його ніколи й не було», – зазначив пастор.

Єлизавета Бакош-Сабов під час свого виступу наголосила, що друга половина листопада – болісний час у житті закарпатських угорців, адже немає родини, яка б не втратила когось з рідних, і вся Друга світова війна не спричинила в селі стільки жертв, як так звані «маленькі роботи». Староста завершила свій виступ словами Арпада Товта: «Умирають лише ті, кого забули, а ті, кого любили, живуть вічно».

Наприкінці заходу пастор Антал Балаж прочитав молитву і попросив Божого благословення. Ушанування пам’яті завершилося виконанням національної молитви угорців та покладанням вінків.

VV

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах