155348
14:40 14.112023

Вишківський ліцей за сприяння Карітасу отримав шкільне приладдя

Життя 1408

У Вишківському ліцеї ім. Ференца Келчеї за сприяння католицької благодійної організації «Карітас» відкрили по-сучасному обладнаний клас німецької мови. Раніше в закладі її не вивчали, але керівництво поставило собі за мету збільшити кількість іноземних мов і, крім англійської, викладати також німецьку.

Благодійна організація вже неодноразово допомагала селищу. За її сприяння раніше такий кабінет облаштували в україномовній школі. А тепер шкільне приладдя й технічні засоби доставили в угорськомовний ліцей. Директор католицького Карітасу Угорщини Габор Ейчі під час передачі привезеного зазначив, що, на думку представників організації, важливо підтримувати не лише місцевих мешканців та вимушених переселенців, але й заклади, де навчання проводиться угорською мовою. Тож регулярно допомагають садочкам, ліцеям та школам задля збереження угорськомовної освіти в області. «Цього разу ми привезли шкільне обладнання: парти, книжки та інші речі, які стануть у нагоді. Усе це було зібрано й доставлено за допомогою німецького благодійника та за підтримки меценатів з Угорщини. Сподіваємося, це також сприятиме збереженню угорської мови та успішності навчання», – зазначив Габор Ейчі.

Вивчення німецької мови має значний попит у селищі. З ініціативою розпочати її викладання виступив голова територіальної громади Ярослав Гайович і для реалізації свого задуму знайшов партнерів у Карітасі.

«Сьогодні важливий день у житті нашої громади. Здійснилася моя давня мрія. Нині ми відкриваємо клас для вивчення німецької мови у Вишківському угорськомовному ліцеї. Це вже другий такий кабінет у селищі, адже раніше ми відкрили подібний клас в україномовній школі, де вже проводиться викладання німецької мови. Це дуже важливо для нас, адже багато хто з селища працює в Німеччині. Я дуже вдячний нашим партнерам з Угорщини та Німеччини, завдяки яким ми все це реалізували», – повідомив Ярослав Гайович.

Парти, дидактичні посібники, підручники, проєктор, комп’ютери для Вишківського ліцею доставили з Німеччини за сприяння посла доброї волі Карітасу в Німеччині Клауса Гьона. Йому небайдужа доля закарпатців, тож він щоразу особисто долучається до таких ініціатив.

«Для мене важливо підтримувати очільника громади в його зусиллях щодо освіти, – наголосив Клаус Гьон. – Ми працюємо вже як злагоджена команда. Цю допомогу привезли за сприяння католицьких благодійних організацій. Ідеться загалом про обладнання для чотирьох класів, раніше – для іншої школи, а тепер для угорськомовного ліцею. Усе це задля того, щоб вивчення мови відбувалося в обох навчальних закладах у сучасних умовах».

Раніше у Вишківському ліцеї ім. Ференца Келчеї німецьку мову не викладали, тож керівництво навчального закладу зраділо можливості збільшити кількість іноземних мов, які вивчатимуться в школі.

«Адміністрація громади звернулася до нас з питанням, чи не хотіли б ми розширити сферу мовної підготовки. Дотепер у нашому закладі німецька не викладалася. Раніше діти вивчали французьку, зараз – англійську. Ми були раді збільшити кількість мов і з радістю долучилися до програми. Отримали обладнання для початку навчання, парти, стільці, мобільний проєктор та інші технічні пристрої, які допоможуть у вивченні мови. Плануємо якомога швидше приступити до викладання німецької в нашій школі», – повідомила директорка Вишківського ліцею ім. Ференца Келчеї Ілона Цебей.

EV/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Малозабезпечені сім’ї Перечинської громади отримали великодні продуктові набори
08:59
Угорські скаути Закарпаття долучилися до екотолоки у Карпатах
08:54
Судитимуть закарпатця, який під приводом пошуку зниклого військовослужбовця виманив у його дружини 10 500 доларів США
17:06
На Закарпатті прокуратура передала на ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав – чоловіка судитимуть
16:34
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
16:12
Переселенка з Донецька зробила майже з нуля художню гімнастику елітним видом спорту Перечина
15:56
Всі новини