155232
15:04 12.112023

Закарпатські фермери ознайомилися із сучасними технологіями вирощування кавунів

Життя 1182

7 – 8 листопада на Закарпатті відбулася конференція, організована Благодійним фондом «Pro Agricultura Carpatika». Під час дводенного заходу місцеві фермери знайомилися із сучасними технологіями вирощування кавунів.

Як відомо, баштанництво зазнало суттєвих змін в Україні. Внаслідок російської навали тимчасова окупація колиски вирощування соковитих плодів – Херсонщини – вплинула на ринок. На цю прогалину на ринку звернули увагу закарпатські аграрії, багато з яких вирішили спробувати вирощувати кавуни. Із сучасними технологіями і тонкощами вирощування кавунів у вівторок фермерів знайомили у селі Неветленфолу Берегівського району, в середу – у Великій Доброні. А із презентацією виступили фахівці нідерландської компанії Enza Zaden, яка спеціалізуються на селекції та виробництві насіння.

Представник благодійного фонду «Pro Agricultura Carpatika» фермер Іштван Варга напередодні заходу а Неветленфолу повідомив нашому виданню, що цифри свідчать про позитив – за останні два роки кількість виробників баштанних культур на Закарпатті значно зросла, але брак досвіду спричинив певні проблеми у вирішенні виникаючих питань. «Через війну аграрії на півдні України, де вирощування кавунів має давню історію, тепер не можуть виробляти продукцію відповідно до вимог ринку. Люди у ​​нашому краї зрозуміли, що у вирощування баштанних має хороший потенціал, тож почали вирощувати кавуни на кількох гектарах. Але у місцевих ще немає досвіду, у фермерів виникали різні проблеми. Тому ми вирішили запросити спеціаліста, який може допомогти у цій галузі. До нас приїхав фахівець із півдня України та представив різні сорти й технологію вирощування», – пояснив Іштван Варга.

«За двадцять років, відколи ми в Україні, ми намагалися надавати якісні послуги, у нас працюють професіонали високого рівня. Микола Сова, наш сьогоднішній спікер, – досвідчений фахівець із вирощування баштанних культур. Наша компанія розташована в Нідерландах, а ми є її філією в Україні; ми займаємося продажем насіння, а крім того, допомагаємо процесу вирощування експертними порадами та консультаціями», – підкреслив на початку конференції Василь Фельцан, менеджер із продажу компанії «Enza Zaden».

Микола Сова, технічний менеджер компанії «Enza Zaden Ukraine», до початку війни 13 років займався вирощуванням баштанних культур у Каховці Херсонської області. У своїй доповіді він поділився власним досвідом із закарпатськими аграріями: звернув їхню увагу на важливі деталі щодо посадки, поливу, а також наголосив на ефективності захисту від шкідників. Оцінюючи результати роботи закарпатських аграріїв, експерт зазначив, що баштанництво в нашому регіоні має майбутнє: «Закарпатські аграрії вже другий рік усе серйозніше займаються цією галуззю. З деякими я консультувався по телефону і намагався допомогти порадою. Слід зазначити, що вирощування результативне, вони змогли реалізувати продукцію на ринку у Львові. Смакові якості хороші, погодні умови сприятливі, тож якщо у фермерів є бажання, то на Закарпатті можна при бажанні вирощувати кавуни», – повідомив Микола Сова.

Голова БФ «Pro Agricultura Carpatika» Ласло Гіді, наголошуючи на меті конференції, підкреслив, що такі заходи сприяють, щоби бізнес закарпатських аграріїв у майбутньому був ще більш успішним і прибутковим. «Ми маємо давні зв’язки з голландською насіннєвою компанією, яка представлена ​​по всій Україні. Ми попросили порекомендувати спеціаліста з практичним досвідом вирощування баштанних культур. Останні два роки принесли на Закарпаття величезний бум на баштанні культури, від яких можна отримати значний дохід. Спеціаліст приїхав і розповів про можливі технологічні нюанси та дрібниці, які впливають на успішне вирощування», – зазначив Ласло Гіді.

Хоча в області справді почали вирощувати баштанні культури в більшій кількості, це ще не задовольняє потреби українського ринку, але водночас стало зрозуміло, що попит на вирощені на Закарпатті кавуни є і буде надалі.

lexi/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах