154762
14:18 1.112023

У Берегові провели семінар про можливості отримання європейських грантів

Життя 1258

Закарпатські церкви, органи місцевого самоврядування, неприбуткові та громадські організації, а також підприємці у співпраці з партнерами з Європейського Союзу можуть подавати заявки на отримання з фондів Європейської комісії грантових коштів для реалізації своїх проєктів. 27 жовтня на базі Греко-католицького ліцею ім. Елемира Ортутая в Берегові співробітники Угорського офісу сприяння розвитку (MFOI), який працює при Адміністрації прем’єр-міністра Угорщини, провели семінар на цю тему.

Організатор заходу, священник греко-католицької церкви, голова Благодійного фонду «М. Покрова» Міклош Егреші, звертаючись до присутніх, повідомив: «Ідея проведення такої зустрічі виникла на фестивалі «Тушваньош». Цього року мене запросили там виступити, і на одному з майданчиків співробітники Угорського офісу сприяння розвитку розповіли про європейські грантові проєкти. Зокрема повідомили, що цьогоріч Україна має пріоритет у цьому напрямі, тобто нам теж варто подавати грантові заявки. Тож я запросив співробітників Офісу до Берегова, щоб ознайомили нас з деталями. Радий, що на нинішню зустріч завітало близько пів сотні зацікавлених».

Директорка Угорського офісу сприяння розвитку Бернадетта Петрі зазначила, що установа була створена урядом Угорщини для допомоги в подачі європейських грантових заявок. Завданням Офісу є надання інформації про кошти ЄС і можливості фінансування, установлення прямих зв’язків між угорськими суб’єктами та інституціями Євросоюзу, а також підтримка клієнтів, починаючи з моменту появи проєктних ідей до самого подання заявки на грантові ресурси.

«Сьогодні ми хочемо звернути увагу на те, що на місцевому рівні є чимало проєктів, які варті підтримки Європейського Союзу. До того ж ми можемо створити партнерство із закордонною угорською громадою, яке надалі розвиватиметься. Тобто йдеться про транскордонні проєкти. Ініціатива певним чином має бути пов’язана з політичними цілями ЄС, мають бути запроваджені інноваційні елементи. Якщо ми заснуємо партнерство таким чином, проєкт практично готовий, можна розпочинати співпрацю», – повідомила директорка.

Юрист, менеджер проєктів Арон Літваї-Ковач додав, що Угорський офіс сприяння розвитку був створений для пошуку можливих партнерів для грантових програм ЄС та надання допомоги в розробці, написанні й поданні заявки. «Досвід минулого періоду свідчить про те, що серед закордонних угорських громадських організацій, церков, органів місцевого самоврядування є великий інтерес до таких програм, – зазначив він. – Наприклад, транскордонна програма Interreg стартувала 21 жовтня і триватиме до березня, а також до грудня наступного року. Тому я рекомендую звертатися безпосередньо до нас. Ми допоможемо встановити партнерство на території Угорщини та в інших регіонах Карпатського басейну, щоб створити ефективний консорціум і подати успішну заявку».

Про доступні для української сторони програми розповів радник Янош Матуз, а про можливості підприємств сільськогосподарської та харчової промисловості – консультант з питань сільського господарства Даніель Бене. Відтак присутні на заході ставили запитання щодо своїх конкретних можливостей. З відповідною інформацією можна ознайомитися на сайті www.mfoi.org, а також зв’язатися зі співробітниками Офісу за адресами, вказаними на сторінці.

(dózsa/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах