154738
08:31 1.112023

У Мукачеві відкрили пам’ятну дошку першому єпископу Закарпатської реформатської церкви

Життя 1695

Першим єпископом Закарпатської реформатської церкви, яка відзначає 100-річчя свого створення, був уродженець міста Мукачева Бейла Берток. З нагоди 150-річчя від дня його народження громада Мукачівської реформатської церкви відкрила йому пам’ятну дошку на стіні місцевої церкви.

Наразі Мукачівська реформатська громада налічує 350 активних членів. При церкві діють хор та діаконічний центр, який щотижня забезпечує нужденних продуктовими наборами. Служби тут перекладають українською мовою, розширюючи коло бажаючих пізнати Слово Боже.

Пастор Мукачівської реформатської громади Даніель Ґулачі зазначив: «Бейла Берток був першим єпископом Закарпатської реформатської церкви, уродженцем Мукачева. Саме тому встановлення пам’ятної дошки таке важливе для нас. […] У нашій церкві 2023-й є роком надії, саме її ми намагаємося вселяти в зневірених і засмучених людей.[…] Є Бог, і поки ми віримо, є надія. Сподіваюся, що Господь залишиться з нами. Це послання є і на гербі нашої церкви: «З нами Бог». Часи столітньої давнини теж були бурхливими й важкими. Вони показують, що навіть попри труднощі можна зберігати свою віру, можна будувати. Завжди були люди, готові служити. Усе це має дати сили і нам, щоб ми також вистояли».

Куратор Мукачівської реформатської церкви Ласло Вацко, відповідаючи на наше запитання, зазначив: «Такі меморіальні заходи завжди несуть певний меседж. Наші релігійні предки жили не в простий час. Після Тріанону розпалася країна, нація. І в той дуже складний період єпископ Бейла Берток та його колеги організували церкву, сторіччя якої ми зараз відзначаємо. У нинішній непростий час усе це має додавати нам сил».

Пам’ятну дошку мукачівська громада виготовила за підтримки Закарпатської реформатської церкви. На церемонію відкриття завітали й представники церковної громади села Петрінзел із Трансильванії. Зокрема Рейка Барабаш повідомила, що з 2014 року вони опікуються двома мукачівськими сім’ями з важкою долею. Представники мукачівської церковної громади вже теж відвідували Петрінзел у повіті Келераш, Румунія. «Протягом останніх років нам удавалося кілька разів надавати допомогу, але ми зрозуміли, що наша особиста присутність матиме велике значення для тутешніх мешканців. Цей візит має на меті дещо підбадьорити, адже головне не щоденні страждання, а сподівання на Господа Ісуса Христа. Ми віримо, що всі ми частина Божого плану спасіння», – зазначила гостя.

Церемонія відкриття пам’ятної дошки відбулася після подячного молебню. Атмосферу заходу підкреслив спів церковного хору. Відтак присутні поклали до меморіальної дошки вінки пам’яті.

(VE/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини