154536
12:56 29.102023

У Берегові відбулася посвята випускників ліцею імені Ґабора Бетлена

Життя 1452

27 жовтня в Будинку культури відбулась урочиста церемонія посвяти 20 випускників Берегівського ліцею імені Ґабора Бетлена.

«У житті кожного є події, які ніколи не забуваються, наприклад, гарна розмова, обійми, іноді чудова музика. У цю мить внутрішній голос ніби промовляє: «Збережи це почуття і черпатимеш з нього до кінця життя! Не забувай про нього», – писав Пейтер Мюллер. До цих подій належать і свята, які повторюються щороку, і день, який у нашому житті лише один. Серед таких неповторних свят – церемонія посвяти у випускники учнів, які закінчують школу, що є однією з традицій Берегівського ліцею імені Ґабора Бетлена. Цьогорічний захід став 26-м у навчальному закладі. Водночас у винуватців свята – випускників – такий день буває лише раз у житті. Вони стоять перед своїми батьками, рідними та вчителями в першому півріччі останнього навчального року, згадуючи пройдений шлях і водночас окреслюючи свої цілі на майбутнє.

На початку церемонії присутні вшанували пам’ять полеглих у війні хвилиною мовчання.

Затим на сцені вишикувалися випускники. З вітальною промовою до присутніх звернувся директор ліцею Арпад Сабов. «Сьогодні, під час війни, ми повинні замислитися, що колись і це закінчиться й настане оновлення. Ви основа цього оновлення!» – наголосив директор. Він висловив упевненість, що всім випускникам стануть у нагоді здобуті знання, які допоможуть їм досягати своїх цілей і бути щасливими людьми. «Без коріння немає кращого майбутнього, а ваше коріння – у закарпатській угорській громаді, у Берегівському ліцеї, який є найкращим угорськомовним навчальним закладом на Закарпатті», – підкреслив Арпад Сабов.

У рамках урочистої церемонії посвяти випускникам традиційно причеплюють символічні зелені стрічки, які символізують віру та надію. Цього року почесну місію виконала класна керівниця випускного класу Еніке Якоб. Затим учителька згадала найбільш пам’ятні моменти шкільних років, проведених разом, а завершення додала: «Попереду – виклики майбутнього, але я впевнена, що ви здатні подолати будь-які випробування та успішно продовжити навчання».

Очільник Консульства Угорщини в місті Берегові Іштван Дєбнар під час виступу наголосив на важливій ролі Берегівського ліцею в системі закарпатської угорськомовної освіти. Це підтверджують, зокрема, і високі результати учнів на предметних олімпіадах. Заклад «відіграє важливу роль у реалізації прагнення молоді зберігати свою національну ідентичність, плекати рідну культуру, підвищувати знання угорської та іноземних мов», – зазначив дипломат й побажав випускникам успіхів у подальшому навчанні.

На символізмі та значенні зеленої стрічки наголосила під час виступу начальниця управління освіти та культури Берегівської територіальної громади Едіта Бабяк. «Бажаю, щоб ми чули про вас лише хороше, щоб ми з гордістю могли говорити, що ви були нашими учнями. Бажаю миру, міцного здоров’я, витримки в досягненні поставлених цілей і підготовці до самостійного життя!» – сказала посадовиця, звертаючись до випускників.

Відтак священник греко-католицької церкви Саболч Віраг попросив божого благословення на випускників та всіх присутніх.

Символом спільних цінностей випускників усіх часів є естафета, стрічки на якій зберігають пам’ять про учнів минулих років. Цей символ протягом року був у нинішні випускників, а під час церемонії вони передали його 10-класникам.

Затим відбувся виступ випускників. Вони поділилися враженнями про роки, проведені в навчальному закладі, про дружбу в стінах ліцею, моменти, пам’ять про які зберігатимуть усе життя. А потім заспівали пісні й зачитали вірші про вагомі для них цінності: сім’ю, любов до рідного краю, важливість миру, віру в Бога, силу надії та безкорисливої ​​любові. Згадані цінності проголошувалися не лише на словах, адже випускники розмістили під сценою скриньку збору коштів і закликали всіх присутніх замість квітів зробити внесок у їхню кампанію збору коштів для благодійного фонду «КЕДЄШ», який опікується людьми похилого віку та інвалідами.

Після цього педагогічний колектив привітав винуватців заходу піснею.

Урочисте свято завершив вальс випускників.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах