153928
14:45 16.102023

У Берегові вручили Премію ім. Ліннера

Життя 977

Спілка християнської інтелігенції Берегова та місцева римо-католицька парафія 14 жовтня у приміщенні Паломницького центру ім. Ференца Пастора вже всьоме вручили Премію ім. Ліннера, яку щороку присуджують працівникам сфери охорони здоров’я, визнаним професіоналам своєї справи.

Відомий уродженець Берегова Бертолон Ліннер під час Першої світової війни працював бойовим хірургом на російському та італійському фронтах. Після війни він повернувся в рідний край, на Закарпаття, де жив і працював до самої смерті. Він був директором місцевої лікарні, яка нині носить його ім’я. І на знак вшанування його пам’яті у 2017 році була заснована премія його імені, яку щороку вручають лікарям та з 2020 року також і медсестрам.

На церемонію вручення завітав зокрема очільник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар, консули Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Олександра Чізмадія та Карой Сепеші, президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ільдико Орос, голова Берегівського міського осередку ТУКЗ-КМКС Іштван Молнар, директор дияконічного центру Закарпатської реформатської церкви Бейла Надь, а також нащадки Бертолона Ліннера – Андраш Ловаш із матір’ю.

Присутніх на заході привітала голова громадської організації «Спілка християнської інтелігенції Берегова» Елеонора Якоб. Під час виступу вона зокрема наголосила: «Для мене велика радість і честь, що нагородження відбувається вже всьоме, за що я хочу подякувати організаторам, меценатам і всім, хто завдяки своїй праці зберігає спадщину Бертолона Ліннера».

«Ми живемо у нелегкий час, але закарпатцям за всю історію ніколи не було легко, як не було безхмарним і життя самого доктора Ліннера. Але, як показує його приклад, за наявності відповідної духовної сили та віри можна подолати всі важкі періоди. Тримаймося разом і черпаймо сили з прикладу життя доктора Ліннера», – наголосила Елеонора Якоб.

Відтак до присутніх звернувся консул Іштван Дєбнар. «Як відомо, Бертолон Ліннер допомагав усім, хто цього потребував, незалежно від національності, мови чи релігійної приналежності. У нинішні скрутні часи таке християнське ставлення потрібне кожному. Він показує нам, як слід самовіддано ставитися до людей у важкі часи. Наслідуймо його приклад!», – наголосив дипломат. Він також висловив вдячність за витримку закарпатських угорців, невтомну працю медиків, а також запевнив у подальшій підтримці Угорщини.

Про життя відомого лікаря Бертолона Ліннера зняли також документальний фільм «Історія незвичайного лікаря», частину якого присутні переглянули на заході.

Відтак оголосили імена лауреатів Премії ім. Ліннера. Ними стали двоє лікарів – Ференц Адальберт Чік, Арпад Кертес (посмертно), а також медична сестра Жужанна Надь.

Ференц Адальберт Чік народився 2 жовтня 1946 року в місті Тячів. Закінчив Тячівську угорськомовну середню школу №3 із золотою медаллю. У 1965 році вступив на навчання на медичний факультет у державний університет м. Тарту (Естонія), після закінчення якого повернувся на батьківщину. Працював у селищі Буштино в санаторії «Тиса». Затим із 1974 року – терапевтом у поліклініці Тячівської районної лікарні. У 1979 році в Києві здобув професійну кваліфікацію лікаря-отоларинголога, після чого працював у ЛОР-відділенні Тячівської лікарні до 1994 року. Відтак до виходу на пенсію у 2021 році був заступником директора – головного лікаря Солотвинської алергологічної лікарні. Він є також засновником і очільником Закарпатського угорського товариства працівників охорони здоров’я. За час роботи про нього було опубліковано двадцять три матеріали в різних фахових журналах, він зареєстрував десять патентів. Також він є володарем численних відзнак. Одружений, батько двох дітей.

Після отримання премії Ференц Адальберт Чік зазначив: «Премія ім. Ліннера — це не просто відзнака, а визнання роботи всього життя. Вона означає, що робота – цінність, і суспільство у відповідь визнає наші зусилля та самовідданість».

«Однією з найсумніших новин весни цього року стало те, що 16 березня, на 84-му році життя, після нетривалої хвороби пішов у засвіти берегівський лікар Арпад Кертес, якого в місті знали не лише як чудового спеціаліста, а й поважали як громадського діяча», – повідомив сімейний лікар села Бодалово, очільник місцевого осередку ТУКЗ-КМКС Людвіг Якоб.

Арпад Кертес народився 11 квітня 1939 року у Трансільванії в родині лісничого, котрого у 1942 році перевели працювати до закарпатського Хуста. Пізніше родина переїхала до Ужгорода. У 1959 році Арпад Кертес вступив на медичний факультет Ужгородського державного університету, який закінчив у 1965 році. У тому ж році він одружився і отримав роботу в селі Іванівці Чернівецької області. Він став головним лікарем місцевої лікарні, працював терапевтом, а потім – педіатром. У 1968 році він переїхав до Берегова, де десятиліттями працював педіатром, потім лікарем швидкої допомоги, затим дільничним лікарем у Великій Бакті. Наприкінці своєї понад півстолітньої кар’єри до 78-річного віку працював у Берегівській станції швидкої допомоги. Крім того, регулярно давав медичні поради слухачам радіо «Пульс» та публікував статті на шпальтах тижневика «Карпатолйо». Надавав безкоштовні консультації в межах роботи благодійного фонду «Карітас святої Анни». Любив книги, вірші, займатися садівництвом. Завжди зберігав життєрадісність, якою ділився з оточуючими.

Лікар Арпад Кертес був і громадським діячем, активним членом Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС). Із 2006 по 2010 рік – депутатом Берегівської міської ради.

Ще одна лауреатка Премії ім. Ліннера – Жужанна Надь, медична сестра дитячого відділення Берегівської центральної районної лікарні ім. Бертолона Ліннера.

Жужанна Надь народилася 11 грудня 1957 року в місті Берегово. Після закінчення місцевої школи №4 вступила на навчання в Берегівське медичне училище, де в 1979 році отримала кваліфікацію акушерки. Після завершення навчання в цьому ж році працювала у ясельній групі у дитячому садку. У 1980-1981 роках працювала в офтальмологічному відділенні Берегівської центральної районної лікарні, а згодом стала медсестрою дитячого відділення, де працює донині.

Після церемонії нагородження в рамках заходу відбувся і невеликий концерт. Сільвестр Ферку зокрема продекламував тематичний вірш «Лікар» Шандора Ременіка, а також заспівав пісню «Аллелуя». Відтак своєю грою на акордеоні гостей порадували Ірина Крайнік, Маріанна Данч Варга, Ніколетта Варга та Берталон Галас.

На завершення до присутніх звернувся нащадок Бертолона Ліннера – Андраш Ловаш, котрий подякував засновникам премії та організаторам заходу за збереження пам’яті лікаря.

K. K./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини