153784
12:37 13.102023

Організації угорських педагогів Карпатського басейну виступили на підтримку угорськомовної освіти на Закарпатті

Життя 1311

Організації угорських педагогів Карпатського басейну опублікували заяву, де йдеться, що з 2014 року в Україні приймаються закони, які поступово позбавляють угорську національну меншину прав на використання рідної мови в освіті.

Підписанти заяви наголосили, що засуджують очевидний намір зруйнувати в країні угорськомовну шкільну систему.

«Як корінна нацменшина ми, угорці, хочемо створити дім і майбутнє для наступних поколінь, активно сприяючи усуненню недовіри між громадами національних меншин і більшості. А для цього в Україні та всьому Карпатському басейні потрібна система навчання рідною мовою на міцних засадах», – зазначається в заяві.

Педагогічні організації нагадують, що новий закон України про освіту дозволяє повноцінне навчання рідною мовою лише в початкових класах і з середніх класів передбачає поступове скорочення кількості уроків рідної мови та збільшення української.

Організації угорських педагогів Карпатського басейну рішуче засуджують таке позбавлення прав і одностайно підтримують заяву Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, прийняту на церемонії відкриття 2023–2024 навчального року.

У ній компетентні державні органи закликають зробити все можливе для рівного доступу до освіти, згідно з євроінтеграційними зусиллями України. А також забезпечити можливість навчання представників нацменшин рідною мовою на всіх рівнях, відповідне фінансування та незалежну інституційну систему, право брати участь у прийнятті рішень, пов’язаних з освітою.

Заяву підписали організації угорських педагогів Австрії, Північно-Бацького округу Сербії, сербського Воєводина, Хорватії, Румунії, словенського Прекмур’я, Словаччини, а також Освітня рада Карпатського басейну.

hirado.hu

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах