153761
10:57 13.102023

Етнографічний музей у Великих Берегах відзначив десятиріччя своєї діяльності

Життя 3196

Етнографічний музей у селі Великі Береги, що на Берегівщині, 11 жовтня знову відкрив свої двері для шкільних занять. Організатори ознайомили дітей із народними традиціями свята завершення збору врожаю винограду. Заняття зі школярами – майстер-класи та ознайомлення з народними традиціями – триватимуть протягом усього навчального року, відповідно до тематики свят різних пір року.

Будинок-музей села Великі Береги, який належить Закарпатському угорському інституту ім.Ференца Ракоці ІІ, відіграє важливу роль у збереженні культурної спадщини. В закладі регулярно проводяться презентації угорських народних традицій, організовані громадськую організацією «Про Культура Субкарпатіка».

Учні Великоберезького ліцею привітали присутніх угорським народним танцем «Чардаш».

Захід відкрила координаторка будинку-музею Адель Гал. Вона розповіла: «В цьому році ми відкриваємо вже 10 сезон. За роки існування багато відвідувачів побувало у нас з усього Закарпаття. Щоразу програму заходу складаємо, орієнтуючись на вік школярів, які навідалися в гості. Наш етнографічний музей дуже популярний серед школярів.

Надіємось, що у майбутньому ще більше молоді завітає для ознайомлення з народною спадщиною краю».

Ілдика Орос, президентка Закарпатського угорського інституту у своїй вітальній промові наголосила: «Дивлячись на молодих танцюристів, дуже рада, що є так багато молодих, які зацікавлені у фольклорі нашого краю. Бажаю на майбутнє, щоб цей двір завжди був повен молодими радісними людьми, які поважають наші традиції, нашу культуру».

Консул Міклош Юсті привітав присутніх від імені Берегівського угорського консульства, прочитавши вірш «Легенда вина», та побажав і надалі зберігати і примножувати національні народні традиції.

З нагоди десятирічної діяльності музею організували виставку ткацтва «Наша спадщина», на якій представили берегинські орнаменти від місцевих мешканців.

Під час події діти взяли участь у різних майстер-класах народного мистецтва. Присутніх пригостили гарячим чаєм та домашньою випічкою, традиційно приготовленою в печі.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах