153603
17:04 10.102023

Виставка «Митця Верховини» з нагоди Дня художника об’єднала Закарпаття, Київ та Енергодар

Життя 1903

Нещодавно у Хустській міській картинній галереї відкрилася виставка робіт членів народного творчого об’єднання художників та народних умільців «Митець Верховини».

На суд глядачів було представлено 84 роботи 37 авторів із різних куточків області та внутрішньо переміщених майстрів пензля, які наразі проживають на території області.

Презентували художники твори на різну тематику, виконані у різних техніках і у різних жанрах. Мальовничі краєвиди, старовинна архітектура, абстрактний живопис, вражаючі натюрморти. Кожен із присутніх на події зміг насолодитися дійсно прекрасними роботами авторів як молодшого, так і старшого покоління.

«Це – традиційна виставка до Дня художника. Такі експозиції у нас проходять щороку у жовтні, починаючи з 1998 року. Приємно, що бажаючих долучитися в цьому році було багато. Такі заходи дають змогу кожному митцю, з одного боку – показати свої найкращі роботи, а з іншого – оцінити їх, споглядаючи твори інших авторів. На жаль, пленерів на Закарпатті зараз мало через війну, тож колективні виставки допомагають художникам збиратися разом, поспілкуватися, цікаво проводити час у колі однодумців, – розповів «Карпатському об’єктиву» директор Хустської картинної галереї Орест Цюпко. – Загалом за кількістю учасників ця виставка стала дійсно рекордною. Крім хустських майстрів пера свій доробок представили митці з інших куточків області, а саме зТячівщини, Виноградова, Берегова, а також із Енергодару та Києва».

Звісно, кожна експозиція несе в собі певну енергетику, адже всі митці вкладають у роботи частку своєї душі. Тож ця осіння виставка виявилася справді потужною і її справді гідно оцінили всі, хто був присутнім на відкритті.

«У галереї чи не вперше зібралося настільки багато поціновувачів та власне творців мистецтва. Найбільше радує, що на картини прийшло подивитися чимало дітей, тобто – наше майбутнє покоління, наші завтрашні майстри пензля. Загалом у Хусті багато творчих людей і приємно, що цей шлях є кому продовжити. Тішить, що незважаючи на складу ситуацію у державі, адже у нас війна, культурні заходи таки проходять, життя триває. Хочеться, аби митці творили й надалі і передавали життя у яскравих барвах якомога частіше, у всі пори року, аби в перспективі для них проводилися різноманітні пленери та інші цікаві події», – зазначив заступник Хустського міського голови Іван Фетько.

Із нагоди свята грамоти та подяки отримали найбільш активні художники, що входять до творчої спільноти «Митця Верховини».

«Виставка вийшла дуже колоритною і багатогранною. На наступний рік нашому об’єднанню виповнюється 60 років. Сподіваюся, з нагоди цієї події, експозиція буде ще більш масштабною і до художників долучаться поети, співаки, музиканти та інші творчі люди, які допоможуть зробити свято ще більш цікавим та різнобічним, – наголосив голова народного творчого об’єднання «Митець Верховини» Валерій Дьордяк. – У той же час тішить, що наша творча спільнота стає все більшою, що до нас приєднуються митці з інших куточків України, які наразі проживають на Закарпатті. Приємно, що ці люди не закриваються у собі, а презентують свої роботи і в них дійсно є що показати.

Гостя з Берегова Ольга Сакалош також поділилася приємними враженнями про виставку.

«Я не митець, але дуже люблю мистецтво, завжди в ньому знаходжу розраду та єлей для душі. Споглядання картин вселяє надію на краще, надихає, мотивує, – зізналася вона. – Експозиція, на яку мені вдалося завітати, неймовірно яскрава та колоритна, а спілка «Митець Верховини» для мене є справжнім живим організмом, який розвивається, допомагає художникам повірити в себе, залучає у свої ряди нових представників творчих професій. І це – дуже добре. Також чудово, що до роботи активно включається молодь, яка продовжує справу закарпатських корифеїв живопису, котрих, на жаль, зараз уже немає серед нас».

Київська мисткиня Вікторія Лебідь, учасниця виставки, заявила, що їй приємно тримати стрій на творчому фронті і творити прекрасне, незважаючи на труднощі.

«Наша зброя зараз – це пензлі. Приємно, що на Закарпатті художники так тепло підтримують один одного і що тут я познайомилася з багатьма цікавими людьми. Щиро вірю, що у нас усе буде добре», – наголосила художниця.

Колекціонер картин із Хуста Василь Деяк заявив, що до 60-річчя «Митця Верховини» готовий із власних коштів нагородити того художника, робота якого йому сподобається найбільше.

«Я віддам 100 доларів із власних заощаджень тому митцю, чия картина мене найбільше вразить. Знаю, що творчих людей потрібно підтримувати і будь-яка винагорода є для них цінною. Бо ж їм потрібно купувати і полотно, і пензлі, і фарби. Тому хочеться бодай когось хоч трохи підтримати», – запевнив він.

Експозиція працюватиме протягом цілого жовтня. Усі бажаючі можуть оглянути виставку і зануритися у світ дивовижного мистецтва.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах