153177
13:16 3.102023

Які зміни чекають на закарпатців із жовтня

Життя 2314

Другий місяць осені приніс не лише похолодання, але й певні зміни у нашому житті. Із жовтня вступають у дію певні нові правила і закони. «Карпатський об’єктив» розповість коротко про деякі з них

Військовий облік для жінок

Жінки з медичною та фармацевтичною освітою віком від 18 до 60 років із 1 жовтня мали стати на облік. Це стосується тих, хто придатний до військової служби за станом здоров’я, а також закінчив заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти й здобув медичну або фармацевтичну спеціальність.

Обмеження продажу цигарок

1 жовтня набрав чинності Закон України від 10.08.2023 №3326-ІХ «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів». Ним забороняється на час воєнного стану поміщення і продаж у магазинах безмитної торгівлі (дьюті фрі) вироблених в Україні тютюнових виробів. У разі виявлення після 01.10.2023 фактів виробництва та/або зберігання та/або реалізації тютюнових виробів, які були вироблені для цілей реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі товари вважатимуться немаркованими.

Зміни для водіїв

Із 1 жовтня водії потрібно їздити з увімкненими фарами.

Це поширюється на всіх, хто керує транспортними засобами поза населеними пунктами. Водії повинні бути увімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності – ближнє світло фар.

Декларування прибутків за кордоном

Уже з 14 жовтня запрацюють нові правила для посередників у працевлаштуванні за кордоном. Набирає чинності Закон від 20.03.2023 №2982-IX, який спрямований на захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном.

Згідно з Законом відміняється ліцензування діяльності суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Водночас пропонується запровадити декларативний принцип ведення такої діяльності, відповідно до якого суб’єкти господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, включаються до переліку суб’єктів господарювання за поданою ними декларацією.

Субсидії

Їх обіцяють перерахувати. Розраховувати на допомогу держави можуть ті, чиї сукупні місячні доходи не перевищують 15% від середньомісячного доходу сім’ї. Минулого опалювального сезону середній розмір субсидії становив 1600 гривень на одне домогосподарство. Зараз через подорожчання електроенергії сума може збільшитися.

При призначенні субсидії з жовтня на опалювальний сезон 2023/2024 враховуються доходи сім’ї за перші два квартали 2023 року. Якщо субсидія призначається пенсіонеру, то обліковується дохід у розмірі виплат за серпень.

Наразі призначенням державних виплат займається Пенсійний фонд. Для оформлення субсидії необов’язково особисто відвідувати його органи. Достатньо заповнити всі форми та за необхідності додати скан-копії документів на порталах «Дія» або ПФУ.

Тарифи

А що буде найближчим часом із цінами на світло, воду та газ?

Їх підвищувати не планують, оскільки підвищення тарифів на деякі послуги житлово-комунального господарства залишається під мораторієм.

Принаймні ще у вересні прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що ціни залишатимуться незмінними щонайменше до кінця опалювального сезону.

Крім того, Міністр енергетики Герман Галущенко запевнив, що після подорожчання вартості світла у червні подальше зростання тарифів на світло не обговорюється. За його словами, спецзобов’язання, що діють до кінця року на ринку електроенергії, мають намір продовжити ще й на весь 2024 рік.

Пенсії

На жаль, пенсії у цьому році більше підвищувати не будуть. Наступні надбавки для тих, хто перебуває на заслуженому відпочинку, варт чекати лише у 2024 році. Нових індексацій у 2023-му також не передбачено. Розмір пенсій залишається на тому рівні, що й був. Однак є виняток для пенсіонерів, яким виповниться протягом 70, 75 чи 80 років. Їм виплачуватимуть вікову надбавку.

Зимовий час

Наприкінці місяця традиційно годинники потрібно перевести на зимовий час.

У останню неділю, тобто 29 жовтня о 4 годині ночі вся Україна переводить годинники на одну годину назад.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини