153111
09:46 2.102023

Як у Перечині День працівників освіти та День бібліотекаря відзначили: церемонія нагородження, концерт естрадно-духового оркестру, фуршет  

Життя 3085

29 вересня 2023 року в глядацькій залі Центру культури і дозвілля Перечина (колишній Будинок культури Перечинського району) яблуку ніде було впасти. Цього дня на запрошення Перечинської міської ради сюди завітали працівники дитячих дошкільних закладів, тренери спортивної школи, викладачі школи мистецтв та професійного ліцею, вчителі та працівники загальноосвітніх закладів, бібліотекарі, працівники Інклюзивного центру, ветерани-педагоги Перечинської територіальної громади. Їх вітали, грамоти, нагороди вручали, вином та смачними тістечками частували, артистів та музикантів запросили. Про все це – у репортажі кореспондентки «Карпатського об’єктива».

Розпочали з фуршету

Захід розпочали з гостини. У фойє на фуршетному столі – келихи з білим, червоним вином, декілька видів тістечок, цукерки, вода. Святковості додають вази зі штучними квітами, хоча одразу і не скажеш, що композиції штучні – мають вигляд живих. Дорослі і діти смакують смаколиками, прихвалюючи: «Які смачні тістечка! Ще спробую одне». Та рука тягнеться за наступним – від такої смакоти годі втриматися. «Цікаво, чиї це кулінарні шедеври?» – перепитували жінки між собою. Частування та бесіди тривали під музику, яку грав Олександр Скворцов.

У фойє були розміщені п’ять фотозон: ЗДО, школи, ДЮСШ, школа мистецтв, бібліотека. Присутні розглядали їх і робили фото.

Свято тих, що світлом простеляють путь

О 15 годині звучать фанфари. Ведучі (Тетяна Філіпенко та Наталія Іванчо. Педагоги одягнуті у шикарні сукні-вишиванки) поетично вітають освітян з професійним святом: «Один раз у році, у найпрекраснішу пору, коли шелестить падолистом осінь, коли у лузі снує мереживо бабиного літа, а над землею пломеніють різнобарвні квіти, ми відзначаємо свято всіх, хто світлом простеляє путь, і для кого головне в житті – дитина, її освіта і духовна суть».

На прохання ведучих присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих героїв-захисників України та пам’ять педагогів, які відійшли у вічність.

Цього дня зі сцени на адресу сіячів розумного, доброго, вічного лунали якнайкращі слова, епітети, щирі побажання. Вітали не тільки вчителів, а і вихователів, бібліотекарів, тренерів, працівників культури. Так уже склалося, що одне свято наздогнало інше. В останню неділю вересня в Україні відзначають День дошкілля, 30 вересня – День бібліотекаря, у першу неділю жовтня (свято припало на перше жовтня) – День працівників освіти. Цьогоріч 1 жовтня Україна відзначає День захисників та захисниць, релігійне свято – Покров Пресвятої Богородиці, яке до реформи календаря відзначали 14 жовтня.

Мер закцентував увагу на перспективі громади

Міський голова Іван Погоріляк привітав освітян із професійним святом, подякував за роботу, а потім розповів про перспективу громади: «Розумію, як нелегко вам працювати останні роки – то ковід, то війна. Низько вклоняюся вам і висловлюю щиру подяку. Сьогодні хочу сказати більше про перспективу. У зв’язку з тим, що до нас релокується багато підприємств, зареєстрований індустріальний парк, у нас виникає велика перспектива. І вона, насамперед, буде стосуватися того, що ми зможемо залишити ваших вихованців тут, у громаді. Не секрет, що дуже багато наших молодих людей покинули Україну у зв’язку з війною. Випускники Професійного ліцею знайдуть себе, отримуватимуть достойну зарплату, адже робітничі професії мають попит. Ми працюємо над тим, щоб у Перечині збудувати спортивний комплекс. Тому дякую вам, що ви щодня, а виховання молодого покоління в основному лягає на жіночі плечі, зберігаєте нашу культуру і навчаєте наступні покоління, прививаючи їм патріотизм».

До Дня працівників освіти найкращим подарунком для Перечинської громади стало рішення, прийняте 27 вересня 2023 року Закарпатською обласною радою, про передачу у власність Перечинської міської ради цілісного майного комплексу будівлі Перечинського ліцею імені Героїв 68-го батальйону, який досі був лише в оперативному управлінні.

Грамоти, нагороди, відзнаки отримали кращі із кращих

Їх було багато. Розпочнемо із найвищої. Грамотою Міністерства освіти і науки України нагороджена директор Сімерського ЗДО Вікторія Галас.

Грамотою Закарпатської обласної ради за високий професіоналізм, плідну працю і досягнуті успіхи у справі навчання та виховання підростаючого покоління, за підготовку учня-200-бальника та з нагоди професійного свята – Дня вчителя нагороджений вчитель математики Перечинського ліцею імені Героїв 68-го батальйону Іван Реблян. Грамоту вручив депутат облради Михайло Лаба, а сертифікат на грошову винагороду від Перечинської міської ради – Іван Погоріляк.

Грамотою Закарпатської обласної військової адміністрації за значні трудові здобутки та вагомий особистий внесок у розвиток спорту Перечинської громади: підготовку команди переможців першості Закарпатської області з волейболу серед дівчат та з нагоди професійного свята – Дня працівника освіти нагороджена тренер Перечинської ДЮСШ Ольга Боєчко.

Грамотою Ужгородської районної військової адміністрації нагороджені: в.о.директора Перечинського професійного ліцею Закарпатської обласної ради Марія Келемен за багаторічну сумлінну працю та великий внесок у підготовку здобувачів освіти, розвиток високого інтелектуального та морального рівня вихованців;

майстер виробничого навчання Перечинського професійного ліцею Закарпатської обласної ради Михайло Зизич за багаторічну сумлінну працю, підготовку здобувачів освіти та активну участь у громадському житті ліцею.

Грамотою Перечинської міської ради нагороджені:

директор Зарічівської гімназії Тетяна Козак за високий професіоналізм, сумлінну працю, значні трудові здобутки та вагомий особистий внесок у розвиток освіти Перечинської громади та з нагоди професійного свята – Дня вчителя;

вихователь Сімерського закладу дошкільної освіти Іванна Натуркач за високий професіоналізм, плідну творчу працю у досягнуті успіхи у справі виховання підростаючого покоління та з нагоди професійного свята – Всеукраїнського дня дошкілля;

вчитель української мови та літератури Сімерківської гімназії Любов Головашова за підготовку переможців ІІ та ІІІ етапів обласних конкурсів «Захисники України: історія та сьогодення», а також творчого конкурсу до Дня матері та з нагоди професійного свята – Дня працівників освіти;

заступник директора з навчально-виробничої роботи Перечинського професійного ліцею Ганна Дудаш за багаторічну сумлінну працю та активну участь у громадському житті ліцею;

бібліотекар бібліотеки-філії с.Ворочево Власта Магада за багаторічну сумлінну працю, збереження і примноження духовної спадщини, інноваційну діяльність у популяризації літератури, особистий внесок у розвиток культури, з нагоди відзначення Всеукраїнського дня бібліотекаря та 60-річчя від дня народження;

директор Сімерківської гімназії Тетяна Куцик за багаторічну сумлінну працю, особистий вагомий внесок у розвиток освіти Перечинської громади, з нагоди професійного свята – Дня вчителя та 50-річчя з дня народження.

Почесну місію виконала заступник міського голови Євгенія Гафіянич.

Начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Перечинської міськради Ольга Барзак вручила грамоти очолюваного нею відділу: директору комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Олесі Магариті за плідну сумлінну працю у справі навчання і виховання діток з особливими освітніми потребами та з нагоди професійного свята – Дня працівника освіти;

тренеру Перечинської ДЮСШ Івану Бучку за сумлінну працю щодо проведення літнього оздоровлення вихованців, професіоналізм та досягнуті успіхи у розвитку талантів і спортивних здібностей дітей та з нагоди професійного свята – Дня працівника освіти;

викладачу художнього відділу комунального закладу «Перечинська школа мистецтв» Аліні Зайченко за сумлінну і творчу працю, досягнуті успіхи та особистий внесок у розвиток виставкової роботи Перечинської громади.

Музичні подарунки

Валерія Галас виконала відому пісню «Україна – це ми!» разом з вихованцями та учнями закладів освіти.

Присутні замилувалися грою скрипачок з ансамблю «Музичні сердечка» (керівник Наталія Самош), які виконали «Казку» І.Кушніра. Це було щось неймовірне, бо зачепило найпотаємнішу струну серця.

І ось нарешті дочекалися сюрпризу. «Вас вітає Академічний естрадно-духовий оркестр Закарпатської обласної філармонії. Художній керівник – народний артист України Володимир Співак», – оголошує ведуча Ольга Донецька.

– Ну, що, шановні перечинці, дочекалися духовенства з філармонії? – як завжди пан Співак з гумором.

Глядачі зустріли музикантів гарячими оплесками. І полилася залою музика, пісня, що додало теплих відтінків настрою присутнім: вони впізнавали музичні мотиви, відпочивали, насолоджувалися мистецтвом. Розпочали концертну програму невмирущим твором Володимира Івасюка «Кленовий вогонь». Потім звучав «Гопак». Як зауважила пані Донецька, «Гопак – це не тільки танець, а і мистецтво бою, код української нації, яку не здолати, не перемогти ворогові». Солістка філармонії Мирослава Швах-Пекар привітала земляків із професійним святом всесвітньо відомими музичними композиціями.

І доти буде жити Україна, поки живуть у ній Учителі!

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини