153084
15:00 1.102023

У церкві Перечина відправили молебень за захисниками України і презентували Книгу пам’яті

Життя 5550

Сьогодні, 1 жовтня, в Україні відзначають День захисника і захисниці України. До реформи календаря дата припадала на 14 жовтня, на Покрову Пресвятої Богородиці. Перенесли релігійний празник на 13 днів вперед (перейшли на григоріанський календар), водночас змістили і День захисників.

Перечинська міська рада прийняла рішення відзначити цей день по-світсько-релігійному. Захід, приурочений Дню захисника України, провели в Свято-Миколаївському храмі Мукачівської греко-католицької єпархії. На території виставили інформаційні банери з фотографією полеглого бійця та довідково про нього. Люди могли віддати данину пам’яті герою і дізнатися декілька штрихів його біографії.

О 9.15 у приміщенні церкви розпочався молебень за живими захисниками і захисницями України, які боронять рідну землю у боях з агресором та окупантом – військами росії, та полеглими Героями. Очолив його настоятель отець Мирослав. На молебень прийшли парафіяни, представники органу місцевого самоврядування, військовослужбовці 68-го батальйону, вдови, батьки, діти та рідні загиблих Героїв.

Приміщенням розноситься церковний спів та плач. «А як не плакати, якщо цього хлопця знав, виріс в одному дворі, грав у футбол, а його життя обірвала ворожа куля у розквіті сил?!» – голосить чоловік. «Як не буде плакати мати, яка виростила сина-красеня, а окупант позбавив його життя у 25 років?!» – заливається сльозами жінка у чорній хустині.

Міський голова привітав присутніх із Покровою та Днем захисника і захисниці України. Потім презентував Книгу пам’яті полеглих Героїв Перечинської територіальної громади. Кольорове видання виготовлено у формі альбому. В ньому подано коротку інформацію та фото Героїв, які віддали своє життя за свободу та незалежність України, починаючи з 2014 року, відколи росія розпочала війну на території нашої держави.

Презентація проходила під звуки музичної композиції «Аве, Марія» Баха та Каччіні у виконанні учасників інструментального ансамблю «Музичні сердечка» (керівник Наталія Самош).

– У книзі 18 історій. 18 хлопців громади полягли у боях з російським окупантом з 2014 року. На жаль, вчора нашу громаду сколихнула чергова трагічна звістка: загинув Ярослав Чубар, який до вчора значився безвісти зниклим, – повідомив сумну новину Іван Погоріляк. Далі продовжив: – Немає тих слів, які можуть заспокоїти та втішити ридаючу маму, вдову, плачучих дітей. Вічна пам’ять нашим героям, співчуття рідним і близьким. Книгу дарую до краєзнавчого музею Перечина. Молю Бога, щоб ця книга більше не поповнювалася новими іменами, щоб нарешті ця безглузда війна закінчилася Перемогою для України і наші хлопці повернулися додому, до своїх сімей живими і неушкодженими.

Духовний гімн України «Боже великий, єдиний» виконали учасниці ансамблю греко-католицької церкви св.Миколая «Єдність сердець» (керівник Наталія Самош).

Працівники Перечинської міськради, старости сіл громади понесли квіти і лампадки на могили Героїв.

Після молебню о десятій годині розпочалося недільне богослужіння та святкова Літургія з нагоди Покрови Пр.Богородиці. Потім було миропомазання, Вечірня і дора (проскури).

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах