153053
18:03 30.092023

У Перечині учні ліцею висадили 40 кущів калини на знак пам’яті загиблих воїнів 68-го батальйону

Життя 4146

Платформа пам’яті Меморіал ініціювала нову традицію до Дня захисників та захисниць України, який цьогоріч будемо відзначати першого жовтня. А саме – висаджувати Алеї пам’яті Героїв у навчальних закладах, де один кущ калини символізуватиме одну загиблу людину, дотичну до конкретного закладу. В 2023 році акція відбулася вперше. Серед 122 закладів по всій Україні до неї долучилися учні та освітяни Перечинського опорного ліцею імені Героїв 68-го батальйону. Про це у репортажі кореспондентки «Карпатського об’єктива».

29 вересня у рамках всеукраїнської акції «Калина пам’яті» до Дня захисників і захисниць України у скверику Героїв, що по вулиці Ужгородській, учні 11 класів Перечинського ліцею висадили 40 кущів калини. Рослини надав «Меморіал».

– Наш ліцей серед тих чотирьох освітніх закладів на Закарпатті, які відібрав «Меморіал». Вони надіслали нам рослини трьох сортів. Ягоди будуть червоні, рожеві, жовті. Кожен кущ калини символізує загиблого бійця 68-го батальйону 101 бригади. На жаль, уже 40. Василь Стецьо став 40-им. Цей захід ми зробили загальноміським. Участь у мітингу-реквієм узяли військовослужбовці, працівники Національної поліції, міський голова, учні 8-11 класів ліцею. Все відбувалося під фонограму відомої пісні «Ой у лузі червона калина» у виконанні групи бандуристів «Банда», – розповіла кореспонденту «КО» педагог-організатор ліцею Наталія Іванчо.

Державний Гімн України звучав двічі: на початку заходу і в кінці. Всіх полеглих українських воїнів присутні вшанували хвилиною мовчання, низько схиливши голови. Ведучими були Єлизавета Смакова та Євгенія Бабинець.

Учні знають, що калина – не тільки рослина з цілющими плодами, а і символ України.

Смакова Єлизавета каже: «Ягоди калини, за народними уявленнями, символізують мужність людей, що пролили кров за Батьківщину, за рідну землю в боротьбі з ворогом. На жаль, у російсько-українській війні синів і дочок України полягло багато. Вічна пам’ять Героям і низький уклін за подвиг заради нашого мирного майбутнього».

Техпрацівники підлили висаджені рослини. За годину-другу біля кожної вже був кілок, до якого прив’язали калину – щоб вітер не зламав.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах