152897
17:11 28.092023

Нацгвардійці провели відкритий урок в ліцеї «Лідер»

Життя 960

Відкритий урок мужності і патріотизму провели закарпатські нацгвардійці для учнів ужгородського ліцею «Лідер». Інструктори показали дітям інженерні боєприпаси, найбільш розповсюджені зразки зброї, провели навчання з тактичної медицини і провели стрільби в сучасному мультимедійному тирі.

Понад 120 учнів старших класів відвідали відкритий урок, який організували військовослужбовці Нацгвардії. Виставку озброєння та спорядження влаштували на шкільному подвір’ї. Тут виставили автомати, кулемети, снайперські гвинтівки, бронежилети і шоломи, а сапери продемонстрували види мін.

«Більшість з усього цього – це протипіхотні фугасні міни натискної дії, найпоширеніший вид — це протипіхотна міна «лєпєсток». Є макет тротилової шашки, запальна трубка, щоб проводити в дію, протитанкова міна ТМ-62 в металевому корпусі, бувають також в пластиковому корпусі. Якщо дитина знаходить будь-який підозрілий предмет, схожий на вибухівку або артилерійський боєприпас, це ні в якому разі не можна рухати, переносити, кидати. Потрібно негайно викликати відповідні органи і служби, які розуміються на тому і знають, що треба робити далі. Все це створено з однією метою – вбивати. Отже, якщо з будь-якою вибухівкою поводитись неправильно, то вона обов’язково вибухне», – наголосив сапер Олександр Гаранчук.

Хоча заняття організували для старших класів, жвавий інтерес вони викликали в усіх учнів. Діти залюбки роздивлялись будову стрілецької зброї.

«Ці зразки зброї – автомати і кулемети Калашникова, снайперська гвинтівка Драгунова – найбільш розповсюджені зразки. Їх використовують не тільки в Нацгвардії, а і в Збройних Силах, Державній прикордонній службі і інших силових структурах. Ця зброя за роки її використання дуже добре себе зарекомендувала. Ми показуємо навчальні екземпляри. Колись вони були бойовими, але їх переробили так, щоб під час навчання ця зброя не могла стріляти», – пояснив інструктор Богдан Гоголь.

На наступному навчальному місці дітям показали основні елементи надання першої домедичної допомоги. Під час бою немає часу на повноцінні медичні втручання. Тому головне правильно накласти турнікет і евакуювати пораненого в безпечне місце. Ці речі рятують багато життів наших захисників на полі бою. А після ознайомлення з засобами захисту нацгвардійців, школярам продемонстрували сучасний мультимедійний тир.

«Тут діти вчаться тримати правильно зброю, прицілюватися та вести вогонь. Ця зброя, а це автомат Калашникова і пістолет Макарова абсолютно ідентичні зі справжніми: та ж самі маса, натиск на спусковий гачок, прицілювання. Ніякої різниці немає. На екрані людина бачить ціль і стріляє. Тільки замість патронів тут лазерний сигнал. Всі влучання і промахи фіксуються на комп’ютері і ми отримуємо точні результати стрільби», – розповів інструктор Нацгвардії Михайло Ляшенко.

Цей урок нацгвардійці провели напередодні Дня захисників і захисниць України. Тривали заняття дві години. В Нацгвардії повідомили, що такий відкритий урок не перший в цьому році, а в майбутньому гвардійці пообіцяли провести подібні відкриті заходи в інших навчальних закладах області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
14:09
На Закарпатті правоохоронці ліквідували канал незаконного переправлення осіб через кордон
13:45
У Воловці затримали наркоторговця
13:30
«Вчасно»: проєкт про сексуальну освіту впроваджує молодь Білківської громади
13:15
На Ужгородщині горів будинок та гараж
12:12
ФК «Хуст» отримав технічну перемогу й піднявся в турнірній таблиці
12:04
На Закарпатті судитимуть помічника лісничого, який допустив самовільну рубку ялин зі збитками на понад пів мільйона гривень
11:46
На Берегівщині 10-річний хлопчик отримав опіки під час спалювання сміття
11:38
Цигарковий контрабандист позбувся на українсько-румунському кордоні «Мерса» за півмільйона гривень
10:57
У Мукачеві демонтують ще 9 сітілайтів
10:39
Всі новини