152531
09:24 21.092023

У Берегові обговорили створення Асоціації для управління першим сміттєсортувальним заводом Закарпаття

Життя 1254

У Берегівській районній ради відбулася зустріч співзасновників ЄОТС голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірка та голови загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Оскара Шестака з представниками територіальних громад Берегівського району.

Ішлося про створення Асоціації органів місцевого самоврядування, яка, згідно проекту ZeroWaste, з будівництва сміттєсортувального заводу у селі Яноші, має управляти цим об’єктом.

За словами голови облради, Асоціація має бути створена за принципом рівності та партнерства і передбачити у статуті дольову участь кожного учасника та всі форс-мажорні питання. Володимир Чубірко також наголосив, що Асоціація також є учасником транскордонних програм, віддати об’єкт в оренду або концесію і не тільки.

Крім того, голова облради розповів, що наразі у проекті не вказана техніка та обладнання. Потрібне також розширення полігону для складування відходів та додаткове устаткування. Зокрема, має бути 4 полігони. Наразі споруджено лише один, який вистачить приблизно на 8 років. Ці речі вже може врахувати майбутня Асоціація. А також – можливий пошук підрядників, які могли б виконувати ці роботи.

У свою чергу Оскар Шестак розповів, що уряд Угорщини для завершення проекту надав близько 2,5 мільйонів євро. На його думку, фірма “МЕНТО”, яка займається будівництвом заводу, може надати список тих речейeй, які потрібні для запуску заводу. В Угорщині окрема людина, яка створила товариство при Асоціації, написала гранти для отримання техніки та обладнання для заводу.

У результаті зустрічі присутні керівники громад визначили час протягом якого всі мають ознайомитися з майбутнім статутом Асоціації і зібратися для подальших кроків.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах