152286
13:41 13.092023

У Великій Доброні зварили леквар за народними звичаями

Життя 2351

У березні цього року був створений відділ господинь – підрозділ громадської організації Pro Agricultura Carpatika, яка надає підтримку закарпатським фермерам, – членкині якого 9 вересня організували спільне приготування сливового леквару на подвір’ї Угорського дому в селі Велика Добронь. До заходу долучилися жінки із восьми населених пунктів Закарпаття, а також заступниця мера міста Гайдунанаш (Угорщина), очільниця відділу господинь Національної асоціації аграріїв Угорщини Ільдико Надь.

Одна із засновниць та керівниця відділу господинь ГО «Pro Agricultura Carpatika», заступниця голови Великодобронської територіальної громади Беата Яворська зазначила, що цей захід був запланований і став уже сьомим, реалізованим організацією з моменту її заснування у березні цього року. На приготування леквару в казані у Велику Добронь приїхали господині із сіл Шаланки, Чорнотисово, Шом, Рафайнова, Тисааґтелек, Мала Добронь і Чомонин. 

Гість з Угорщини Ільдико Надь повідомила: «З ініціативою створити на Закарпатті відділ господинь до мене звернувся голова громадської організації «Pro Agricultura Carpatika» Ласло Гіді. З того часу ми підтримуємо зв’язок, відтак нині я отримала запрошення на цей захід. Я з радістю прийняла запрошення, рада перебувати тут. Скориставшись можливістю, ми також обговоримо питання подальшого співробітництва». 

Сливи для приготування леквару надало подружжя Молнар, Кістіна та Адам, із села Рафайново. «Сливових дерев у нашому саду загалом небагато, ми вирощуємо плоди лише для власних потреб. Але завдяки цьогорічному гарному врожаю ми запропонували сливи й для нинішньої події. Ми із чоловіком привезли 120 кілограмів слив двох сортів, які призначені для варення, вони мають дуже високий вміст пектину, клітковини та цукру». 

Для куштування хліб у власній печі приготувала місцева господиня Ґізелла Купаш. 

Одна з керівниць жіночої організації Наталія Сігеті-Шера розповіла, що підготовку розпочали ще напередодні ввечері: помили та вибрали кісточки зі слив. Приготування в казані розпочали о шостій ранку, поступово досипаючи плоди, останню порцію додали о 9.30. А після цього варити леквар необхідно ще щонайменше шість годин, постійно помішуючи, допоки маса не стане густою, тобто до належної консистенції. «Ми прагнули залучити якомога більше господинь, адже помішування вимагає сил і витримки. Атмосфера чудова, у сучасному світі із шаленим ритмом люди нечасто мають можливість сісти та поговорити, а нині саме так сталося», – каже Наталія Сігеті-Шера.

Про леквар, зварений у казані без додавання жодних консервантів, місцева господиня Агнеш Гіді каже, що раніше він був одним із основних продуктів у Великій Доброні. Нині страви приготовлені з лекваром та випічка теж популярні. 

Голова ГО «Pro Agricultura Carpatika» Ласло Гіді щодо заходу повідомив: «Вже 560 днів у нашій державі йде війна, і тут, на Закарпатті, відчувається брак чоловіків. Коли ми планували створити жіночу організацію, підрозділ Pro Agricultura Carpatika, ми виходили з того, що жінкам, які залишилися вдома, потрібен майданчик, організація, в межах якої вони могли б зібратися разом, обговорити свої проблеми, обмінятися досвідом. Нині часто весь тягар ведення господарства лежить на плечах жінок. На зустрічах в організації я побачив, що їм вдалося створити об’єднану спільноту. Жінки з різних куточків Закарпаття збираються разом, плекають традиції, організовують сімейні дні, різні гастрономічні заходи. Один із них – спільне приготування варення, а це, вважаю, дуже корисна подія», – резюмував очільник Pro Agricultura Carpatika.

Жолт Бадо/Badó Zsolt

Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Найближчу гру ФК «Хуст» проведе на Полтавщині 
14:25
У ПП «Чоп-Захонь» виявили незаконний імпорт на понад мільйон гривень
13:31
У «Совиному гнізді» презентували фотоальбом «Ужгород колись і нині»
13:11
29-річний закарпатець підпалив співмешканку, бо приревнував до вітчима
12:19
Центри рекрутингу української армії запрацювали в Ужгороді та Мукачеві у приміщенні місцевих ЦНАПів
12:02
На Рахівщині трапилися дві аварії, в яких травмувалися малолітні діти
11:55
Впродовж попередньої доби вогнеборці загасили одразу дві пожежі на сміттєзвалищах
11:41
На ринках Ужгорода вже продають закарпатську черешню
11:26
Муніципали винесли 955 повідомлення за несплату послуг із користування паркувальними майданчиками в Ужгороді
10:29
Пошкоджені та зруйновані дамби, лінії берегоукріплення – Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту
10:10
Всі новини