152253
11:55 12.092023

30 років Закарпатському обласному угорському драматичному театру

Життя 1125

З нагоди відкриття нового театрального сезону та 30-річчя заснування Едіна Шін, уповноважена директорка театру, повідомила, як планують відзначити ювілей.

«22 вересня відкриваємо цей ювілейний сезон прем’єрою п’єси Браяна Фріла «Танці на Луназу». Ця вистава своєчасна і трохи про нас, – зазначила пані Едіна. – У ній грають жінки, і ми можемо відчути паралель з нашим нинішнім життям, коли дуже багато жінок залишилися самі. Думаю, глядачам буде цікаво.

А 4–8 жовтня буде проводитися міжнародний театральний фестиваль «30 років берегівському угорському драматичному театру». У заході візьмуть участь гості з Угорщини Йожеф Сарвош та Іштван Берец, які проведуть індивідуальний вечір, акторка з Ніредьгазького театру Жигмонда Моріца Прегітцер Фружина, марошвашаргельський театр «Спектрум» з Румунії з виставою Жигмонда Моріца «Відьма». Ми запросили також Маріупольський театр, з ними ще тривають переговори, але сподіваємося, що глядачі зможуть побачити в їхньому виконанні «Декамерон» Бокаччо. Над постановкою цієї вистави працював наш колега Олег Мельничук.

Поміж цим готуємося до фотовистави про минуле нашого театру, будуть театральні атракціони, костюмовані презентації. Заплановано показ документального фільму «Театр на кордоні» про попередні театральні фестивалі. Організуємо зустріч з глядачами і передамо Федак Шарі приз, який минулого року, на жаль, не змогли вручити через ситуацію в країні.

Після фестивалю покажемо власні вистави, зокрема для дітей «Принцеса, у якої не було королівства» Урсули Джонс та для дорослих «Танці на Луназу» Браян Фріл. Є в нас у репертуарі також п’єса Гоголя «Одруження». Завдяки підтримці та допомозі ТУКЗ, як і протягом попередніх років, глядачі зможуть побачити ці вистави не тільки в Берегові, але й інших містах Закарпаття. Продовжуємо популярну програму «Променад за лаштунками». Вона дуже подобається дітям, адже вони ознайомлюються з життям театру за кулісами і навіть можуть спробувати себе в деяких ролях.

Готуємо виставу на тему «Сну літньої ночі» Вільяма Шекспіра. В обробці режисера Аттіли Віднянського-молодшого вона отримала назву «Сон берегівської ночі». Це постановка про нас, про 30 років нашого театру.

З радістю можу повідомити, що робота дитячої студії «Фічері» була відновлена і триває повним ходом. Уже відбулися перші заняття, бажаючих багато. Це теж дає нам надію на подальший розвиток театрального життя, адже таким чином ми вже виховуємо наступне покоління». 

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини