151979
12:40 7.092023

Екскурсія на гору Пікуй

Життя 1762

Ентузіасти агенції екотурів «Kárpátjáró» цього разу організували похід на гору Пікуй (1408 м). На перший погляд здавалося, що ініціативі не сприятимуть погодні умови, але цілеспрямована та підготовлена ​​команда сміливо вирушила в дорогу. Їхня наполегливість принесла свої плоди, адже під час походу на гору, 3 вересня, розпогодилося і перед групою відкрився мальовничий краєвид. 

Організатори на чолі із Золтаном Горватом проводять подібні екотури по всьому Закарпаттю вже протягом кількох років. «Наша головна мета – популяризувати прогулянки природою серед закарпатців, а також познайомити з історичними та культурними пам’ятками», – каже гід Золтан Горват. 

Елементи кожного походу складені таким чином, щоби, окрім краси природи, на шляху були також зупинки, важливі з точки зору культури, історії. 

Гора Пікуй, висотою 1408 метрів, дуже популярна серед туристів. З вершини видно майже всі гори західної частини Закарпаття. Гірська вершина розташована на кордоні Закарпаття та Львівської області, вона  є найвищою точкою Львівщини. Цей вододільний гірський хребет колись був історичним угорсько-польським кордоном. 

Похід розпочався із села Щербовець. Прогулюючись вулицями мальовничого гірського населеного пункту, група мала можливість налаштуватися на прогулянку природою.

Загальна протяжність маршруту становила близько 13 кілометрів. Групі довелося долати шлях із 900-метровим перепадом висоти.

Незважаючи на несприятливі прогнози погоди, дощ обійшов туристів стороною. Коли група вийшла на лінію хребта, погода повністю покращилася і перед туристами відкрилася прекрасна панорама. Водночас на самій вершини вже все покрили хмари, що є поширеним явищем, дуже важко вирахувати, коли тут відкривається ідеальний краєвид, каже організатор походу.

До вершини можна дійти кількома маршрутами. Тож і ця екскурсія була різноманітною, оскільки шлях угору пролягав через лісисту місцевість уздовж струмка, тоді як спуск із вершини гори йшов ширшою стежкою.

На шляху додому відпочинок був на березі річки Латориця, на доволі нехарактерній ділянці, де русло широке й оточене величезними скелями.

До походу долучилося 17 учасників. Усі успішно подолали встановлений шлях. Позаду в групи – похід із гарною атмосферою, сповнений враженнями та прекрасним досвідом.

«Учасники походу – доволі досвідчені туристи. Всі доклали максимум зусиль, щоби пройти  та завершити шлях із позитивним настроєм. Користуючись нагодою, хочу всіх похвалити», – наголошує гід. 

За його словами, піші прогулянки корисні будь-якої пори  року, оскільки природа кожного сезону показує інше обличчя. А Закарпаття таїть у собі чимало краси для охочих підкорювати гірські вершини. 

«Плануємо  провести осінні походи, тому що осіннє обличчя природи дуже гарне, тож ми обов’язково хочемо це показати», – ділиться планами Золтан Горват. 

До походів, які організовують ентузіасти агенції екотурів «Kárpátjáró», з кожним роком бажають долучитися дедалі більше бажаючих. Наразі команда поставила за мету підкорити і найвищу точку України – вершину Говерла.

З інформацією про  реалізовані та заплановані походи можна ознайомитися на сторінці агенції у  Facebook.

K. K.

Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах