151970
10:04 7.092023

Чому в Перечинській громаді триває відтік учнів?

Життя 4972

1 вересня 2023 року в Україні розпочався новий 2023-2024 навчальний рік. У Перечинській територіальній громаді незвично – педагоги не отримали традиційних букетів. Натомість батьки учнів приєдналися до благодійної акції «Перше вересня без квітів». У навчальних закладах зібрали кошти для наших захисників у сумі 53573 грн.

Про справи в освітній галузі громади, чому протягом останніх двох років зменшилася кількість дошкільнят та учнів – у розмові кореспондентки «Карпатського об’єктива» з начальницею відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Перечинської міської ради Ольгою Барзак.

Ольго Іванівно, розпочнемо із цифр: скільки учнів громади здобуватимуть освіту в цьому навчальному році?

Станом на 7 вересня у Перечинській ТГ до навчання приступило 1489 дітей. Із них – сто першокласників. У громаді організовано навчання для десяти дітей з особливими освітніми потребами закладів загальної середньої освіти та троє дітей з особливими освітніми потребами закладів дошкільної освіти (Перечинський заклад дошкільної освіти ясла-садок «Веселка»). У школах нашої громади навчається 48 внутрішньо переміщених осіб, у садочках – 15 ВПО.

Організовано довіз учнів до Перечинського ліцею із сіл Зарічево, Сімер, Ворочево та мікрорайонів Перечина – Яслище, Посьолок, Поташня.

Другого червня під час свята Останнього дзвоника в ліцеї Ви сказали, що у вересні до першого класу піде 163 учнів. Натомість маємо факт: вперше до шкіл громади пішло тільки сто хлопчиків і дівчат. Звернула увагу, що протягом 2022-2023 навчального року в громаді навчалося 1584 учнів, а у цьому році їх майже на сотню менше – 1489. Чому?

Порівняно з попереднім навчальним роком – набагато менше, тому що батьки виїхали за кордон з дітьми, тобто змінили місце проживання. Деякі ВПО повернулися додому. В філії Початкова школа набрали лише два класи, у минулому році було три, у попередні – чотири.

У садочках також мало дітей. Причина – низька народжуваність та велика міграція з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Всього у ТГ на сьогодні – 280 вихованців: у Перечинському ЗДО ясла-садок «Веселка» – 85, у ЗДО «Теремок» – 53, Сімерський ЗДО – 65, Сімерківський ЗДО – 21, Ворочівський дошкільний підрозділ – 19, Зарічівський дошкільний підрозділ – 37.

– Скільки педагогів, працівників у громаді? Чи заповнені всі вакансії, чи були проблеми із кадрами? Чи багатьох звільнили із зменшенням класів?

У закладах середньої освіти Перечинської громади працює 185 педагогів, у закладах дошкільної – 43, у закладах позашкільної – 27, в інклюзивно- ресурсному центрі – 4. Через зменшення кількості класів не звільнили жодного педагога.

Наразі маємо такі вакансії: практичний психолог – 0,75 ставки у Зарічівській гімназії, ставка вихователя дошкільного закладу у Ворочево, 0,5 ставки медичної сестри у філії Ворочівська початкова школа, 0,5 ставки медичної сестри у Сімерківському закладі дошкільної освіти.

– Цьогоріч вчителі вперше не отримали традиційних першовересневих квітів. Розкажіть про благодійну акцію у навчальних закладах громади.

– Напередодні свята Першого дзвоника в окремих закладах було оголошено благодійну акцію «Перше вересня без квітів». Керівництво шкіл звернулося до батьків із проханням задонатити кошти, які планували на першовересневий букет, передати для ЗСУ. Під час урочистої лінійки всі охочі мали змогу передати у встановлені скриньки кошти для наших захисників. У кожному закладі є діти, батьки яких знаходяться у зоні бойових дій. Зібрані кошти будуть направлені волонтерами адресно.

– Маєте дані, де і скільки зібрали?

Так. У Зарічівській гімназії було зібрано 3200 грн., у Сімерській – 11027 грн., у Сімерківській гімназії – 7750 грн., у філії опорного закладу Початкова школа ліцею імені героїв 68-го батальйону Перечинської міської ради – 22000 грн., у Ворочівській – 350 грн., у ліцеї імені Героїв 68-го батальйону – 9246 грн. Загальна сума донатів – 53573 грн.

Тетяна ГРИЦИЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах