151932
10:41 6.092023

В МОН підтримали скасування відстрочки від мобілізації для студентів 30+

Життя 1115

В Україні сьогодні є тенденція вступу до вищих навчальних закладів для отримання відстрочки, наголосив міністр освіти.

Освіта в жодному разі не має бути імітацією та лазівкою для ухилення від мобілізації. Навчання у виші повинно бути усвідомленим вибором. Про це заявив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий на своїй сторінці у Facebook.

“Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів”, – наголосив глава МОН.

Міністр уточнив, що нині в Україні є тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але все ж таки нечесний спосіб уникнути мобілізації.

Зокрема статистика свідчить, що у 2022 році додалося 55 тисяч студентів-чоловіків порівняно з 2021 роком.

“Якщо подивитися на цифри, то маємо +55 тисяч студентів-чоловіків старше за 25 років у 2022 році в порівнянні з 2021, зокрема +33 тисяч на магістерському рівні. Своєю чергою такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти”, – повідомив міністр освіти.

Лісовий відзначив, що нині у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, який має на меті врегулювати це питання. У запропонованих змінах йдеться про те, що відстрочка не розповсюджуватиметься на чоловіків старше за 30 років, які вступають до закладу освіти й здобувають непослідовну вищу освіту.

Натомість відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту, а також для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки).

“Право на освіту – гарантоване Конституцією України. І всі охочі й надалі зможуть його реалізовувати. Водночас у Конституції зазначено, що захист України, її незалежності та територіальної цілісності є обов’язком громадян. Шукати лазівки для нібито реалізації одного права й уникнення обов’язку – не про чесність і не про гідність”, – підсумував міністр освіти та науки України.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах