151853
12:44 4.092023

У Нижньому Селищі провели дводенний ретрит для родин військовослужбовців

Життя 1208

50 осіб взяли участь у дводенному ретриті в одному з наймальовничіших куточків Закарпаття, який 29-30 серпня організувала ГО «Рух підтримки закарпатських військових – Ужгород» спільно з Міжнародною організацією з міграції. Серед учасників 23 дітей віком від 3-17 років та 27 дорослих: ветерани, поранені захисники, які перебувають на лікуванні, члени родин військовослужбовців.

Чисте карпатське повітря, мальовничі краєвиди Хустщини, можливість усамітнитися і відпочити від сирен, тривог, міського шуму, побути поруч з найріднішими – неабияк позитивно вплинули на кожного. На базі двох садиб Нижнього Селища «Шарго Ріго» та «Олеся» організували проживання, харчування та різноманітні заняття, мета яких – надати психологічну підтримку людям, обпаленим війною.

До програми відновлення першого дня увійшли сесії групової психологічної підтримки військових, ветеранів, поранених та їх рідних. Їх провели фахівці-психологині Маріанна Ширяєва та Олена Хомич. А також розваги для усієї родини, ігри для дітей від івент-агенції «Левеня» і Надії Ваць; творча майстерня з художнього розпису квіткового горщика і саджання рослин з Юлею Дуб; творча майстерня з розпису екоторб з майстринею Валентиною Васильєвою; музикотерапія разом з керівницею вокального ансамблю «Перлинки» Марією Мудранинець та енергетичні практики від Володимира Сурана. Також багато уваги було приділено харчуванню учасників, зокрема для них влаштовали гастрономічну екскурсію з дегустацією традиційних закарпатських страв у ресторані «Ґелета», який є надзвичайно популярним серед прихильників локальної кухні з усіх куточків України.

Маріанна Ширяєва, кандидатка медичних наук, клінічна психологиня, психологиня проєкту «Поверення до життя» коментує: «Більшість свідомих українців мають бажання допомогти, підтримати свої збройні сили. Але щоб отримати результат – бажання буває недостатньо, потрібні навики по наданню цієї допомоги, необхідне розуміння – яка саме допомога зараз найбільш важлива, яку підтримку, в якій формі і в якій кількості родини військових здатні прийняти. Це той досвід для психологів, психотерапевтів, психіатрів, соціальних служб, волонтерських організацій, який зараз напрацьовується в Україні і він унікальний. З міцним психічним здоров’ям здолати ворога буде реальніше, і очевидно, що від «боєздатності» родин військових, де дружинам зараз доводиться бути і за маму, і за тата, залежить боєздатність захисника на лінії вогню».

Не менш насичено була і програма другого дня, яка передбачала екскурсію на Селиську сироварню з дегустацією сирів; відвідини майстерні з вичинювання шкір ветерана війни Богдана Дерев’яги та поїздку на оленячу ферму в с. Іза.

«Мій ретрит через сімейні обставини відбувся не за омріяним сценарієм, але сьогодні проаналізувавши ці неймовірні два дні думаю, що організатори врятували мене від нервового зриву, – зауважуєТетяна Логвінова, дружина військовослужбовця. – Також висловлюю подяку за організацію цього заходу, бо це велика пророблена робота та відповідальність! Мої діти в захваті! А я досі під враженням від семінару Володимира Сурана!».Катерина Ренгач, дружина військовослужбовця додає: «З початку повномасштабної війни я так не перезавантажувалась і такий прилив сил, і всі ці активності одна за другою, одна за другою, вони просто оці думки всі погані, тривожні, зняли».

«Нам треба навчитись радіти і зараз, коли усім боляче, тривожно, неспокійно. Обов’язково треба наповнювати себе позитивом, любов’ю, спокоєм і гармонією. Тільки тоді ми зможемо пройти весь цей важкий шлях війни до нашої перемоги, – каже Роман Шаповалов, військовий на реабілітації, – І я дякую за можливість ці два дні побути з родиною, поспілкуватись в колі однодумців на теми, які турбують нас, набратись нових сил і, зрештою, виспатись».

Рух підтримки закарпатських військових-Ужгород щиро вдячний Міжнародній організації з міграції за підсилення проєкту, спільнодію, яка дозволила нам залучити до нього більшу кількість учасників та розширити програму заходів!

Ретрит відбувся в межах реалізації проєкту психосоціальної підтримки «Повернення до життя», за фінансування Європейського Союзу та міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Ужгородку судитимуть за організацію незаконного грального закладу
09:11
Зміни цін на продукти харчування на споживчому ринку області
09:01
МЗС пояснило, як чоловіки за кордоном отримуватимуть консульські послуги після 18 травня
08:30
Всі новини