151838
09:47 4.092023

На Закарпатті за мішок яблук-падалок дають 40 гривень

Життя 1507

На Закарпатті падані яблука заготівельники почали приймати з початку серпня. За мішок давали двадцятку. Щотижня ціну підвищували на п’ять гривень, бо яблука стають важчими. Станом на 4 вересня за мішок падалиць платять 40 грн. У ньому 27-30 кг.

У Малому Раківці, що на Іршавщині, цьогорічний урожай плодових дерев хороший. Як кажуть у селі, не можна гріховати, а те, що вродило, треба сховновати.

У саду Ганни Василівни росте півсотні плодових дерев.

– Вродили черешні, вишні. З плодів приготували компоти, джем, леквар, їли досхочу, – розповідає жінка. – Абрикоси щось уже три роки поспіль не родять. Два дерева висохли. Літні груші вродили, але від спеки швидко обсипалися і згнили, так що хосна з них не було. Осіння дичка-ріноватиця рясна, але плоди обсипалися – вітри допомогли. Ці дички добрі на палинку, на сушку, з них смачний узвар. Старі сливи зрізали, а молоді не вродили. Так що у нас не буде цього року сливовиці. Хоча у присілку Чорногора, Буковицький Потік сливи вродили. Минулого року яблук було мало – з 30 дерев п’ять ящиків заготовили на зиму. А цього року яблуні файно вродили. За декілька днів вітри більшу половину обтрусили – земля була вкрита плодами. Худобу вже не утримуємо. Згодовувати нема кому, а дівати кудись ті яблука треба, бо отаву мусай косити. Погнилі та дуже дрібні на початку серпня позбирали діти та онуки, заклали у компост. Добре, що беруть паданиці. З першого вересня за мішок платять 40 гривень. За 25 мішків дали тисячку, гроші на цей час невеликі, але вже за тисячку щось можна купити – групи, макарони, – ділиться господиня.

Двоє сільських хлопців – Іван та Петро – забирають у селян мішки з яблуками і власними тракторами на причепах доставляють до своїх дворів. Коли назбирають певну кількість, телефонують заготівельникам. Той відправляє до гірського села фуру. Її завантажують. Падалки везуть на переробку на заводи Львівщини та Івано-Франківщини.

На Перечинщині яблука приймають на кілограми. За кілограм у середині серпня платити гривню. То ж мішок був 25 грн. Яблука вродили у Сімері, Сімерках, Зарічеві, Ворочеві. Уздовж доріг на Сваляву та Дубриничі росте багато яблунь. Плоди обтрушують роми, вантажать на вози, а потім здають заготівельникам.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах