151162
09:17 18.082023

Під Солотвином нараховується понад 140 ділянок розвитку карстових проваль

Життя 2045

Такі висновки у ході підсумкової конференції проекту «РЕВІТАЛ – 1» озвучили фахівці, котрі проводили дослідження карсту під Солотвином.

Для дослідження, окрім супутникової зйомки, проводився аналіз утворень у затоплених шахтах Солотвина за допомогою спеціального робота, якого вперше запустили приблизно 2 роки тому. Він працював на глибині понад 350 метрів.

У результаті встановлено, що на досліджуваній території нараховується понад 140 локальних ділянок розвитку карсту загальною площею понад 12,3 гектарів та об’ємом карстових лійок і провалів, об’ємом понад 5 мільйонів кубометрів. На території затоплених шахт спостерігається розширення площі просідань та поступове знесення схилів навколо провалів та воронок. І цей процес триває.

Над проектом працювали Мішкольцський Університет (Угорщина), Солотвинська селищна рада (Україна), Муніципалітет Сігету-Мармацієй (Румунія), Кошицький технічний університет (Словаччина) та Інститут геологічних наук Національної академії наук України.

У рекомендаціях спеціалістів щодо покращення ситуації навколо Солотвина ідеться про створення та функціонування постійно діючої системи комплексного моніторингу, вирішення проблеми екологічної та економічної доцільності відновлення видобутку солі, легалізації використання розсолів у бальнеологічних цілях та ліквідацію незаконних стихійних сміттєзвалищ і створення сучасного сміттєзвалища за стандартами ЄС подалі від річки та соляних шахт, щоб захистити поверхневі та ґрунтові води від забруднення. У іншому випадку це унеможливить туризм та зменшить привабливість Солотвина.

Про це повідомляє Закарпатська обласна рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах