150939
10:29 13.082023

У Перечині пишно квітне Алея гібіскусів

Життя 8231

У Перечині на одну родзинку стало більше. Це Алея гібіскусів з різнокольоровими квітками – білими, рожевими, фіолетовими. Місце локації – вулиця Сонячна, що у мікрорайоні Яслище. Заклали алейку лише три роки тому, хоча рослини ще і малі, але вже пишно квітнуть. А ще недавно тут росли чагарники, бур’яни. А тепер дорога, якою можуть їхати авто. І краса – тільки милуйся і фотографуйся. Алея гібіскусів може стати туристичною принадою міста

Цій красі передувала клопітка робота із залученням багатьох людей, спецтехніки.

Про це у розмові кореспондентки «Карпатського об’єктива» та місцевої жительки Любові Крижановської. На телефоні пані Любов показала фото, як було, процес робіт.

– Спочатку ми з чоловіком та сином вирізали верби, чагарники. Потім деревообробне підприємство «Самвер» надало нам трактор, яким прокладено дорогу і викопано рівчак. За кошти міського бюджету були придбані і встановлені бетонні кільця, де протікає потічок. Місцевий житель проводив будівельні роботи на своєму господарстві. Накопану глину повивозив сюди, трактор потім її розрівняв, засипали глибоку яму. І я подумала: як би цю місцину прикрасити, щоб було гарно. Марія Панова з Міляшкова (мікрорайон) мала у своїй загородці багато гібіскусів. Вона сказала в церкві, що всі бажаючі можуть прийти і накопати собі молодих рослин. Цю інформацію донесла до мене керівник громадських робіт Софія Михайлівна. Ми з людьми, які проводили громадські роботи, накопали молодих гібіскусів і висадили у мене на городі. Рослини підростали, а ми приводили до належного стану територію. Коли рослини підросли, вкорінилися, висадили їх на алейці. Для опори поставили автомобільні шини. З чоловіком зробили такий дитячий майданчик, поставили гойдалки, лавичку, щоб дітки могли гратися, – розказує і показує моя співрозмовниця.

Наразі на алейці вже росте понад 150 гібіскусів. У дворі пані Люби ще квітне понад 30.

– Захопилася красою цих рослин. Вони квітнуть протягом цілого літа, милують око і додають настрою, – зауважує Любов Юріївна. – Почала купувати різні сорти. За один файтовий саджанець заплатила 200 грн. Регулярно підкопую, підживляю, обробляю від шкідників.

Алейка заробила перші гроші для ЗСУ.

– Я перебувала у відпустці. У гості приїхала до мене дочка Катя. Вона з сім’єю проживає на Хустщині. Напередодні міський голова Перечина Іван Погоріляк оголосив акцію щодо збору коштів на авто для нашого захисника Мирослава Опаленика. Ми вирішили долучитися. У соціальній мережі подала оголошення: всі бажаючі можуть прийти і зробити фото на згадку на алейці. За фото – донат для ЗСУ. Ми поставили скриньку, дала номер картки. Таким чином наша алейка заробила 2100 грн. Кошти передані для придбання авто.

Довідково

Гібіск (гібіскус) – рід родини мальвових. Дикі й окультурені рослини. Переважно чагарники та дерева. Є багато видів. Може квітнути цілий рік. Квітучий гібіскус виглядає просто розкішно. З квіток виготовляють напій каркаде.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах