150785
12:25 9.082023

Із джерела річки Тиса набрали води для Хліба угорців

Життя 1975

Представники Закарпатського обласного благодійного фонду Pro Agricultura Carpatika за багаторічною традицією доставляють воду з джерела Чорної Тиси для замісу Хліба угорців. Цього року почесну місію виконали членкині гуртка господинь Фонду.

«Ми вирушили в суботу, 5 серпня, на світанку. Зібралися жінки з різних куточків нашого краю, долучився також голова Верхньотисянського регіонального відділення Товариства угорської культури Закарпаття Йожеф Шарі. Наша група із 20 осіб близько опівдня прибула в селище Ясіня, звідки на автомобілі ГАЗ-66 рушила далі до джерела Тиси. Воно знаходиться за 25 км звідти на висоті 1 265 м над рівнем моря серед північних відногів масиву Свидовець біля перевалу Околе. Щоб набрати води, останні 800 м подолали пішки. Кожен мав із собою ємність. Крім того, ми наповнили й декоративну бочку, яку спеціально для цього виготовив Елек Паулін. У ній традиційно доставляється вода для випікання Хліба угорців. Затим ми посмажили сало, провели дві години посеред мальовничої природи. Цікаво, що поки в низовині падав рясний дощ, там була 35-градусна суха погода. У суботу ми доставимо воду у Велику Добронь, де відбудеться традиційне свято угорського хліба. Сіль туди привезуть із Солотвина. Джерельну воду доставимо й на загальне свято Карпатського басейну, де її використають для замісу Хліба угорців», – розповіла Наталія Сігеті-Шера, керівниця гуртка господинь.

Закарпатські фермери за організації благодійного фонду Pro Agricultura Carpatika долучилися до ініціативи «Хліб угорців – 15 мільйонів зерен пшениці» 9 років тому. В Угорщині на той час цю благодійну акцію, у рамках якої зерно збирають для нужденних, проводили вже вчетверте. Наталія Сігеті-Шера зазначила, що на Закарпатті свято угорського хліба відбудеться в суботу, 12 серпня, у будинку милосердя «Добрий самаритянин», що в селі Велика Добронь. Там символічно об’єднають зерно, надане аграріями краю.

Благодійний збір пшениці розпочався на початку липня і триватиме до 20 серпня у відповідних пунктах збору по всій області. Окрім збіжжя, організатори чекають і на фінансові пожертвування, які спрямують для підтримки нужденних.

Центральне свято «Хліб угорців» Карпатського басейну цього року відбудеться 19 серпня в місті Солнок. Для виготовлення символічного хліба, крім води з джерела Чорної Тиси із Закарпаття, закваску доставлять із сербського Воєводина, а сіль – із Трансильванії.

(dózsa/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах