150596
08:45 3.082023

Ужгородський університет отримав подарунок від бійців 128-ї бригади

Життя 3845

1 серпня, перебуваючи в короткотривалій відпустці, до ректора УжНУ Володимира Смоланки з особливим візитом завітав боєць Збройних сил України, доцент кафедри фізико-математичних дисциплін Українсько-угорського навчально-наукового інституту Віктор Трошкі. На зустрічі були присутні директор УУНІ Олександр Шпеник, проректори Мирослава Лендьел та Ігор Король.

Пан Віктор прийшов з подарунком від побратимів: гільзою від артилерійського снаряду 122 мм із зображенням емблеми нашого вишу та 128-ї бригади. УжНУ активно допомагає закарпатським бійцям, тож воїни таким чином висловили свою подяку.

Під час спілкування воїн-науковець розповів, що нинішня фаза війни технологічна, маневрена, потребує постійних змін у плануванні, швидкої реакції на дії противника, який теж змінює свою тактику. «Проблемою для нашого контрнаступу серед іншого є мінні поля, росіяни вже мінують навіть свої окопи. Ми бачили їхні методички, де йдеться про способи мінування, які зможуть завдати максимальну шкоду. У них потужний РЕБ, добре навчені танкісти, перевага у повітрі. Що стосується снарядів, то, як порівняти з минулим роком, їхня кількість у росіян дійсно відчутно зменшилася, – каже Віктор Трошкі. – У нас же більш потужне ППО, набагато краща розвідка. F16 суттєво підсили б нас. Сподіваємося, що вони таки з’являться. Бойовий дух наших бійців добрий, бо ми знаємо, за що воюємо. Мотивація дуже важливий фактор. Хоча невизначеність, втома теж дається взнаки».

Пан Віктор зауважив, що на цій війні мають перевагу ті, хто краще підготований. Тож маємо брати якістю, а не кількістю. До речі, інструктори НАТО не лише діляться досвідом, а й, за словами воїна, теж вчаться в українських бійців, адже війна реальна змушує постійно вдосконалюватися, придумовувати нові методи, підходи тощо.

Згадав пан Трошкі і про те, як тепло зустрічали ЗСУ на Херсонщині: рубали свої фруктові дерева, щоб дати воїнам на дрова, помагали всім, чим могли, не хотіли відпускати.

Ужгородський університет отримав подарунок від бійців 128-ї бригадиРектор Володимир Смоланка подякував гостю за подарунок і висловив сподівання, щоб якнайбільше наших хлопців і дівчат з Перемогою повернулися додому.

«Я вдячний за вашу роботу, за захист! Завдяки звитязі наших ЗСУ ми можемо відносно спокійно працювати, виховувати молоде покоління українців. Тож будемо і далі працювати на Перемогу!», – резюмував пан Смоланка.

Галина Кришінець

Медіацентр УжНУ

Інформаційно-видавничий центр

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах