150456
09:17 30.072023

На Закарпатті продовжується навчання медичних працівників первинної ланки за програмою mhGAP

Життя 1719

Курс з підтримки психічного здоров’я пацієнтів в Ужгороді, Мукачеві та Хусті опановують 90 фахівців з різних куточків області. Навчання проводять представники Гуманітарна місія “Проліска” за підтримки проєкту «Психічне здоров’я для України».

П’ятимодульний курс організували у співпраці з Департамент охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?, котру втілюють за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Директор департаменту охорони здоров’я ОВА Анатолій Пшеничний зауважив, що під час навчань лікарі первинки отримають необхідні знання, котрі надалі дозволять їм оцінювати стан і здійснювати супровід пацієнтів з проблемами психічного характеру.

«Програма передусім покликана збільшити кількість спеціалістів з надання психологічної підтримки населенню. З кожним днем людей, які потребують такої допомоги, на жаль, усе більше, тому ці знання та навички украй необхідні в повсякденній практиці наших лікарів. Чим більше фахівців зможуть надавати кваліфіковану допомогу, тим стійкішим буде наше суспільство під час війни та після неї», – підкреслив Анатолій Пшеничний.

Керівниця програми з психологічної підтримки в ГО «Проліска» та тренерка MhGAP Ольга Климовська зазначила, що немає здоров’я без психічного здоров’я. Саме тому навчання медичних працівників первинної ланки – це важливий крок у наближенні та дестигматизації психологічних послуг до потенційних отримувачів.

«Люди остерігаються психотерапевтів і психіатрів, в той час як медичні працівники первинної ланки мають вищу довіру та не викликають неприємних асоціацій, а тому й звертатися до них буде більше людей. Це сприятиме ранньому виявленню перших симптомів психічних захворювань, що зрештою зменшить навантаження на всю систему надання медичних послуг та позитивно впливатиме на збереження працездатності населення», – переконана Ольга Климовська.

Навчання дуже цікаве та надзвичайно корисне, ділиться сімейна лікарка Тетяна Пшенична, котра проходить курс за програмою mhGAP. Жінка каже, що передусім учасникам тренінгу розповідають, як запобігати власним проблемам, пов’язаним з професійним вигоранням, а також вчать надавати кваліфіковану допомогу пацієнтам.

«До участі в навчанні мене мотивували дві причини: професійний розвиток та зростання серед моїх пацієнтів кількості випадків, коли вони радше потребують саме психологічної допомоги та підтримки. На жаль, також спостерігається збільшення кількості психічних розладів серед дітей, а особливо – серед підлітків, тож ці додаткові знання особливо на часі», – додає пані Тетяна.

Учасники навчань переконані, що здобуті знання та навички будуть корисними в їхній роботі. Після проходження курсу закарпатські медики первинки зможуть надавати більш кваліфіковану підтримку військовослужбовцям, вимушеним переселенцям та іншим пацієнтам.

Про свій досвід також розповіла сімейна лікарка та завідувачка амбулаторії в с. Порошково Вікторія Плавайко. Вона зауважила, що в неї вже були пацієнти з депресією, а також іншими психологічними станами, які потребують допомоги.

«Першу хвилю зростання кількості пацієнтів з психоневрологічними порушеннями ми спостерігали після COVID-19. Зараз же зі збільшенням загальної кількості пацієнтів (на Закарпатті проживає досить багато ВПО) та великої кількості родин, що постраждали тим чи іншим чином від військових дій, ми стикнулись зі значною кількістю пацієнтів, які потребують психологічної допомоги. Навчання допомагає нам краще диференціювати пацієнтів, надавати їм більш кваліфіковану допомогу. Вже після кількох занять я можу впевнено сказати, що є покращення результатів в роботі з клієнтами», – ділиться пані Вікторія.

Команда гуманітарної місії «Проліска» з 2014 року працює з населенням, яке проживає поруч із зоною бойових дій, а з 2018 року посилила свою роботу, розпочавши підготовку спеціалістів за програмою mhGAP. Зокрема, протягом 2021-2022 років фахівці організації провели 9 тренінгів по всій Україні, до яких долучилося понад 180 медичних працівників.

Програму mhGAP розробила ВООЗ у 2008 році для покращення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я через залучення неспеціалізованих кадрів (наприклад, сімейних лікарів). Упродовж проходження програми їх навчають надавати допомогу людям із поширеними психічними розладами (депресією, тривогою, посттравматичним стресовим розладом, суїцидальною поведінкою тощо).

Про це повідомляє Закарпатська обласна державна адміністрація.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах