150035
13:25 20.072023

Як закарпатцям не потрапити на гачок шахраїв під час працевлаштування за кордоном

Життя 3962

З кожним роком кількість охочих виїхати за межі України у пошуках роботи неухильно зростає. Працевлаштуватися за кордоном самостійно виходить далеко не у всіх, тому більшість претендентів вважають за краще звертатися до послуг агентств з працевлаштування. Водночас зростає і кількість шахраїв, які вигадують все нові схеми обману, і багато претендентів стикаються з різного роду обманщиками при пошуку роботи.

– Одним із різновидів онлайн-шахрайства в Інтернеті є працевлаштування за кордоном. Людям пропонують досить вигідні умови роботи, проживання, переїзду. Однак за це потрібно платити від 20 до 40% із зарплатні. У всіх цих випадках це є шахрайські дії, які полягають в тому, що виманюють кошти, а також документи. Відтак ці документи можуть фігурувати в інших шахрайських діях. Щоб не потрапити на гачок до шахраїв потрібно перевіряти сайти з працевлаштування. В жодному випадку на перед не платити за проживання, не надавати свої документи тощо, – зазначив під час брифінгу в Закарпатській ОВА Роман Щерба – старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України капітан поліції.

У свою чергу Світлана Дьолог – керівниця агенції AQW ALEXX QUALITY WORK розповіла, що видів шахрайства під час працевлаштування є безліч. Оскільки, люди часто сліпо довіряють роботодавцям та не перевіряють інформацію про них.

– Потрібно звертатися тільки в перевірені агенції, які мають ліцензії. Все це зараз є у відкритому доступі. В Інтернеті ви легко можете знайти інформацію про ту чи іншу компанію, перевірити, почитати відгуки, – зазначила Світлана Дьолог.

Кілька порад можуть виявитися дуже корисними, щоб максимально убезпечити себе при пошуку роботи за кордоном. На жаль, шахрайство всюди і може приймати самі різні форми. Щоб мінімізувати ризики, будьте обережні з новими людьми і компаніями.

– Перше і дуже важливе – це наявність ліцензії у даної агенції. Оскільки вона не може працевлаштовувати людей без цього документа. Також ви повинні перевірити інформацію про цю компанію, досвід її роботи, наявність у соцмережах, відгуки тощо. Крім того перед початком роботи необхідно вивчити трудовий договір, в якому будуть зазначені умови вашого працевлаштування: посада, заробітна плата, адреса заводу чи компанії, місце проживання тощо. Працювати необхідно лише за договором, щоб убезпечити себе від шахрайських дій та недоброчесності, – зауважила Еріка Василенко – керівниця з розвитку AQW ALEXX QUALITY WORK.

Головне – прислухайтеся до здорового глузду. Якщо вам обіцяють фантастично вигідні умови та неймовірно велику зарплату, то краще ще раз подумати та оцінити ситуацію. Не соромтесь ставити багато запитань менеджерам в агентстві, просити у них додаткову інформацію – ви повинні бути впевнені, що маєте справу з порядною агенцією.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини